Κυρίτσης: Θέμα εβδομάδων η εκκένωση της Ειδομένης

«Δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων» να είναι έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις και να μεταφερθούν εκεί οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης. Ο ίδιος ανακοίνωσε σε ποιους χώρους θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

«Δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων» να είναι έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις και να μεταφερθούν εκεί οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης. Ο ίδιος ανακοίνωσε σε ποιους χώρους θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες.

Πού θα πάνε οι πρόσφυγες

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο Γ.Κυρίτσης σύντομα τα νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να λειτουργήσουν σε ενοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι παραπάνω χώροι ανήκουν στη δεύτερη τετράδα των ενοικιάσεων βιομηχανικών – εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων και γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθεί και ένας τρίτος χώρος.

«Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τα κέντρα φιλοξενίας προσφυγών στο Κουτσόχερο της Λάρισας και το Βαγιοχώρι της Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν σκηνές τύπου οικίσκου και βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης γνωστοποίησε ότι θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

Γνωστοποίησε, δε, ότι «επειδή το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για ενοικίαση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων δεν έχει αποδώσει προς το παρόν τα αναμενόμενα, θα ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Θέμα εβδομάδων η εκκένωση της Ειδομένης

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στις δομές αυτές απάντησε: «Δεν είναι ζήτημα καν μήνα, αλλά ζήτημα εβδομάδας ή εβδομάδων να είναι έτοιμες όλες αυτές οι εγκαταστάσεις και να έχει μεταφερθεί εκεί ο κόσμος από την Ειδομένη».

Σχολίασε, άλλωστε ότι, οι καθυστερήσεις που σημειώθηκαν -μέχρι στιγμής- στα χρονοδιαγράμματα, που είχαν τεθεί για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης οφείλονται και στην έλλειψη πόρων.

«Προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε και το τελευταίο ευρώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον υπάρχει η ανάγκη να τηρείται απολύτως η νομιμότητα σε τέτοιου είδους ζητήματα ενώ ακολουθούμε και μια τακτική πειθούς των τοπικών κοινωνιών, εξαντλητικών επαφών και συσκέψεων με την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε.

Μιλώντας, εξάλλου στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο σχετικά με την αναφορά – καταγγελία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα στον εισαγγελέα για ποινικά κολάσιμες πράξεις και παραλείψεις στην Ειδομένη, σημείωσε: «Νομίζω ότι σε ένα θέμα που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο. Ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να δώσει μία στενή αστυνομική χροιά και αυτό, παρότι καταλαβαίνω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πρέπει να έχει για την Περιφέρειά του, αδικεί και το ζήτημα και τον ίδιο. Προφανώς το ζήτημα της Ειδομένης δεν είναι ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν αστυνομικό. Νομίζω ότι μέχρι εκεί μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι».

Η εκκένωση θα λύσει το θέμα του ΟΣΕ

Αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής, γι’ αυτό και έγιναν προσπάθειες να ανοίξει η γραμμή και τόνισε: «Η διαπίστωση ήταν ότι στην πραγματικότητα το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής και η άρση της κατάστασης του προσωρινού καταυλισμού στην Ειδομένη είναι θέματα απολύτως αλληλένδετα, οπότε η λογική στην οποία έχουμε καταλήξει είναι ότι με τη μεταφορά του κόσμου από την Ειδομένη και την άρση του άτυπου αυτού καταυλισμού θα λυθεί και το ζήτημα».

Σχετικά με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί πορνείας και ναρκωτικών στην Ειδομένη, παρατήρησε: «Στο κέντρο μιας μεγαλούπολης συναντάμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Ε, θα τα συναντήσουμε, ευτυχώς σε όχι εκτεταμένη μορφή, σε καταστάσεις όπως η Ειδομένη. Η αστυνομία είναι παρούσα και προσπαθεί και τα ελέγχει. Να μην δραματοποιούμε τις εγκαταστάσεις. Δεν ήρθαν οι πρόσφυγες να εγκαταστήσουν την πορνεία στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk