Την καταδίκη έλληνα πιλότου που κατέρριψε τουρκικό F16 ζητά η Τουρκία

Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη σε δις ισόβια για «ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας» και για «πράξεις κατά της ανεξαρτησίας του τουρκικού κράτους» ενός έλληνα πιλότου τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 στο Αιγαίο το 1996.

Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν την καταδίκη σε δις ισόβια για «ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας» και για «πράξεις κατά της ανεξαρτησίας του τουρκικού κράτους» ενός έλληνα πιλότου τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την κατάρριψη ενός τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 στο Αιγαίο το 1996.

Την υπόθεση έχει κινήσει η οικογένεια του κυβερνήτη του τουρκικού αεροσκάφους, του Ναίλ Ερντογάν, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ελληνικό Μιράζ 2000 στις 8 Οκτωβρίου 1996 με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί κοντά στη Χίο.

Ο συγκυβερνήτης του Οσμάν Τσισεκλί διασώθηκε ενεργοποιώντας το σύστημα εκτόξευσης, αλλά η σορός του Ερντογάν και το ίδιο το αεροσκάφος δεν βρέθηκαν ποτέ. Σύμφωνα μάλιστα με την κατάθεση που έδωσε στους εισαγγελείς ο Τσιτσεκλί, το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από ελληνικό πύραυλο χωρίς λόγο.

Η τουρκική εκδοχή αναφέρει ότι το τουρκικό αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική άσκηση ρουτίνας και είχε απογειωθεί από το Μπαλίκεσιρ, αν και η ελληνική εκδοχή αναφέρει ότι το τουρκικό αεροσκάφος είχε απογειωθεί ως απάντηση σε ελληνική άσκηση που διενεργείτο τότε στο Αιγαίο. Μάλιστα, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παραγματοποιήθηκε από την Ελλάδα.

Η υπόθεση είναι περίπλοκη, όπως και η χρονική στιγμή που δημοσιοποιήθηκε στην «Hurriyet» χθες Τρίτη. Όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, οι συγγενείς και ο δικηγόρος του Ερντογάν ζητούν την ποινική δίωξη του έλληνα πιλότου, ονόματι Θάνου Γρίβα.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν με τη σειρά τους καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην οποία επισημαίνουν ότι το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε εκ προθέσεως. Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η Εισαγγελία της Άγκυρας εξέτασε όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις εικόνες των ραντάρ και τις συνομιλίες των ασυρμάτων (όσες ήταν στην ελληνική γλώσσα μεταφράστηκαν στην τουρκική).

Ο δικηγόρος της οικογένειας Ερντογάν, ο Μεχμέτ Εμίν Κελές τονίζει ότι η δίκη του έλληνα πιλότου θα γίνει στην Τουρκία, εκτός κι αν αναλάβουν δράση οι ελληνικές αρχές. Στηρίζει δε τα όσα λέει στη συμφωνία δικαστικής συνδρομής που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.

Οχι των δικαστικών αρχών στο αίτημα της Αγκυρας

Οχι είπαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές στο αίτημα που υπέβαλε προ διμήνου εισαγγελέας της Αγκυρας, ζητώντας δικαστική συνδρομή από τη χώρα μας προκειμένου να κινηθεί διαδικασία αποζημίωσης σε βάρος έλληνα πιλότου, τον οποίο οι τουρκικές αρχές εμπλέκουν σε κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους στις 8 Οκτωβρίου του 1996.

Το αίτημα από την πλευρά των δικαστικών αρχών της Τουρκίας διαβιβάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προ διμήνου περίπου στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, του οποίου επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Αμέσως κινήθηκε η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία μας διαδικασία με έγγραφο το οποίο απεστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξει απάντηση που σχετίζεται με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας και με το ερώτημα αν η ικανοποίηση η μη του αιτήματος ασκεί επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες.

Μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεκλήθη το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και με απόφασή του γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής,κλείνοντας έτσι τη δικαστική διαδικασία και το φάκελο του εν λόγω αιτήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk