Το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί προτεραιότητα και βρίσκεται στη λίστα των προτεινόμενων στρατηγικών έργων της κυβέρνησης για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πακέτο Γιούνκερ, όπως ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, από το Ηράκλειο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων κ. Γιώργος Δέδες κατά τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις για τον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για το έργο του ΒΟΑΚ με ρήτρα διαθεσιμότητας χωρίς διόδια. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει σχετικό αίτημα απευθείας στον Πρωθυπουργό για χρηματοδότηση-κατασκευή του ΒΟΑΚ με ρήτρα διαθεσιμότητας δίχως διόδια.
«Ο ΒΟΑΚ είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητές μας, και μάλιστα μέσα στις προτεραιότητες των έργων τα οποία προτείναμε για να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ. Έχουμε καταστρώσει ένα σχέδιο με βάση το οποίο το σύνολο των υπολειπόμενων τμημάτων του ΒΟΑΚ προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δύο λιμανιών της Κρήτης, της Σούδας και του Ηρακλείου, να υπαχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.
Παράλληλα επεσήμανε: «Ήδη στη Σύνοδο της Λιουμπλιάνας, στο Περιφερειακό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο μας κατέθεσε τις 25 προτάσεις για έργα που προτείνονται να ενταχθούν στο σχέδιο Γιούνκερ. Μέσα στα πρώτα οκτώ από αυτά ως αξιολόγηση είναι και η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση αντιμετωπίστηκε θετικά, χρειάζεται ωστόσο πάρα πολλή δουλειά ακόμα, να εξασφαλισθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις ώστε αυτή να ενισχυθεί, να ισχυροποιηθεί και να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από την αρμόδια Επιτροπή. «Με τα στελέχη του ΒΟΑΚ συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα, την ολοκλήρωση όλων εκείνων των μελετών και κυρίως του στρατηγικού σχεδίου αλλά και των μελετών που θα μπορέσουν αυτή την πρόταση να την ισχυροποιήσουμε να την τεκμηριώσουμε και να τύχει της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του τόνισε: «Το έργο του ΒΟΑΚ πρέπει να γίνει, επαναλαμβάνουμε, με ρήτρα διαθεσιμότητας, που σημαίνει ότι θα πληρώνει κάθε χρόνο το κράτος το ποσοστό που θα ορίζεται στον ανάδοχο που θα πάρει το έργο».
«Το ζητούμενο για εμάς είναι να μην πληρώνει ο πολίτης» επεσήμανε ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας ότι «η πρόταση που επεξεργαζόμαστε και θα υποβληθεί σύντομα από την Περιφέρεια προς τον Πρωθυπουργό είναι να αποδεχθεί τον σχεδιασμό μας. Άλλωστε, το υπουργείο υποστηρίζει την πρότασή μας, έχουμε μιλήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, θεωρώ ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πει το τελικό «ναι» για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο για την Κρήτη. Έχουμε συζητήσει με τον υπουργό κ. Σπίρτζη προτάσεις πώς θα μπορέσουμε γρηγορότερα να γίνουν οι απαιτούμενες μελέτες ούτως ώστε να μπορεί να ενταχθεί και στο πακέτο Γιούνκερ με ρήτρα διαθεσιμότητας».