Πώς τα προϊόντα μακιγιάζ μπορούν να κρύβουν κινδύνους

Η μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια τα ίδια προϊόντα μακιγιάζ διατρέχοντας

Η μία στις δύο γυναίκες χρησιμοποιεί για μήνες ή ακόμη και χρόνια τα ίδια προϊόντα μακιγιάζ διατρέχοντας σοβαρό κίνδυνο να πάθει μόλυνση. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία προκύπτει ότι η μία στις πέντε γυναίκες χρησιμοποιεί το ίδιο μέικ απ περισσότερο από πέντε χρόνια, η μία στις τέσσερις αλλάζει μάσκαρα κάθε 12 μήνες και σχεδόν η μία στις δέκα χρησιμοποιεί κραγιόν που είχε αγοράσει πριν από τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον δερματολόγο κ. Μάρκο Μιχελάκη, «τα πολυκαιρισμένα προϊόντα μακιγιάζ δεν είναι φιλικά για το δέρμα, ενώ συχνά αποτελούν εστίες μικροβίων τα οποία όχι μόνο μπορεί να το μολύνουν αλλά και να προκαλέσουν συστηματικά προβλήματα υγείας». «Οταν ένα προϊόν περνάει την ημερομηνία λήξης» εξηγεί «τα μόρια που περιέχει μπορεί να διασπαστούν σε υποπροϊόντα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματική αντίδραση και ερεθισμό ή ακόμη και δερματίτιδα εξ επαφής – μια δερματοπάθεια που εκδηλώνεται με κοκκίνισμα, οίδημα (πρήξιμο), φυσαλίδες ή ακόμα και πομφόλυγες («φουσκάλες» γεμάτες υγρό) και εφελκίδες (κρούστες)».


Μολύνσεις

Ακόμη πιο σοβαρός είναι ο κίνδυνος επιμόλυνσης των προϊόντων από βακτήρια, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά λοιμογόνα, συμπληρώνει ο κ. Μιχελάκης. Αν, π.χ., μολυνθεί μια σκιά ή το αϊλάινερ, μια πιθανή συνέπεια μπορεί να είναι μόλυνση και το κοκκίνισμα των ματιών, ενώ αν είναι μολυσμένο το κραγιόν μπορεί να υπάρξει οίδημα των χειλιών.
Τα βακτήρια που μπορεί να μολύνουν τα προϊόντα μακιγιάζ αποκάλυψε έρευνα του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ο δρ Paul Matewele, λέκτορας Μικροβιολογίας-Ανοσολογίας, ανέλυσε στο εργαστήριο πέντε πολυκαιρισμένα προϊόντα ομορφιάς (ρουζ, βάση, λιπγκλός, μάσκαρα και κραγιόν) διαπιστώνοντας ότι ήταν μολυσμένα με έξι διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα πέντε από τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.
Το κραγιόν εξετάστηκε ύστερα από χρήση 35 μηνών (10 μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης), η μάσκαρα έπειτα από χρήση δέκα μηνών (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το ρουζ ύστερα από χρήση 22 μηνών (εννέα μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης). Αντίστοιχα, η βάση είχε συμπληρώσει 17 μήνες χρήσης (τέσσερις μήνες περισσότεροι από την ημερομηνία λήξης) και το λιπγκλός 12 μήνες (δεν είχε ακόμη λήξει).
Τα τέσσερα στα πέντε ληγμένα προϊόντα περιείχαν κατ’ αρχάς το βακτήριο εντερόκοκκος faecalis, που αποτελεί κύρια αιτία μηνιγγίτιδας. Από εκεί και πέρα όλα τα προϊόντα περιείχαν συνδυασμούς και των άλλων πέντε βακτηρίων, που ήταν το eubacterium (προκαλεί βακτηριακή κολπίτιδα), η αερομονάδα (αποτελεί αιτία γαστρεντερίτιδας και μόλυνσης των πληγών), ο σταφυλόκοκκος της επιδερμίδας (έχει υψηλά ποσοστά αντοχής στα αντιβιοτικά), το προπιονοβακτηρίδιο (προκαλεί ακμή) και το εντεροβακτήριο (προκαλεί ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού).
«Τα προϊόντα του μακιγιάζ περιέχουν συντηρητικά για να τα προστατεύουν από βακτήρια και μύκητες. Τα συντηρητικά αυτά όμως έχουν συγκεκριμένο χρόνο ημίσειας ζωής και όταν αυτός λήξει χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους» εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Το ανθρώπινο δέρμα εκ φύσεως φέρει βακτήρια τα οποία εύκολα μπορούν να μεταδοθούν στο μέικ απ με τα σφουγγαράκια, τα βουρτσάκια και τα πινέλα. Οταν συμβεί αυτό, τα βακτήρια βρίσκονται στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν ή ακόμη και να μεταλλαχθούν – και από εκεί επιστρέφουν στο δέρμα σε πολύ μεγαλύτερες και πιο απειλητικές συγκεντρώσεις. Αν μάλιστα υπάρχει κάποια λύση της συνεχείας του δέρματος, δηλαδή μια μικρή πληγή ή αμυχή, το μικρόβιο μπορεί να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας συστηματική μόλυνση».


Κάθε πότε θέλουν αλλαγή

Ο δρ Μιχελάκης συνιστά να ελέγχετε προσεκτικά όλα τα προϊόντα ομορφιάς, τα πινέλα, τα σφουγγαράκια και τα βουρτσάκια σας, και να πετάξετε όσα έχετε καιρό να χρησιμοποιήσετε, όσα έχουν αλλοιωμένη όψη ή/και μυρωδιά, όσα είναι βρώμικα και όσα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης.
Να θυμάστε πως τα προϊόντα αντιγήρανσης, όπως οι ενυδατικές κρέμες, κρατάνε ένα ως δύο χρόνια όταν είναι κλειστά. Μετά το άνοιγμα και την έκθεση του περιεχομένου στον αέρα, το ιδανικό είναι να τελειώνουν το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι πολύ εύκολο αφού προορίζονται για καθημερινή χρήση, οπότε λογικά θα έχουν τελειώσει σε έναν-δύο μήνες. Ειδικά τα σέρουμ συνήθως έχουν μέγιστη διάρκεια ζωής 6-12 μήνες.
Τα προϊόντα με βάση το νερό (π.χ., μάσκαρα) και τα φυσικά προϊόντα χωρίς συντηρητικά είναι πιο ευάλωτα στην αλλοίωση, οπότε πρέπει να τα αλλάζετε συχνά. Ο γενικός κανόνας για τη μάσκαρα είναι πως πρέπει να την αλλάζετε κάθε τρεις-τέσσερις μήνες, τα κραγιόν μία φορά τον χρόνο, τις σκιές, τις πούδρες και το μακιγιάζ σε κρεμώδη μορφή κάθε 6-12 μήνες, τα μολύβια για τα μάτια και τα χείλη το πολύ κάθε δύο χρόνια και τις υγρές βάσεις και τα κονσίλερ κάθε 6-12 μήνες.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk