Πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο από τέλη Μαΐου

Πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα υλοποιήσει η Υπηρεσία Ασύλου από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016, βρίσκονται σε χώρους υποδοχής στην ενδοχώρα και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα υλοποιήσει η Υπηρεσία Ασύλου από τα τέλη Μαΐου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόγραμμα αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου 2016, βρίσκονται σε χώρους υποδοχής στην ενδοχώρα και θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία στην Ελλάδα.

Για την υλοποίηση του σχεδίου η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, η προκαταγραφή είναι το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας και μπορεί να οδηγήσει σε εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές Αρχές, μεταφορά σε άλλο κράτος-μέλος στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή μεταφορά σε άλλο κράτος-μέλος στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Πριν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα παρέχεται στους ενδιαφερόμενους πληροφόρηση για τις επιλογές που έχουν, μέσω φυλλαδίων και προσωπικής επαφής στις ανοικτές δομές φιλοξενίας.

Επιπλέον, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα συμμετάσχει παρέχοντας πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες εθελοντικού επαναπατρισμού στις χώρες καταγωγής τους.

Όσοι επιθυμούν να προκαταγραφούν πρέπει να παρευρίσκονται οι ίδιοι μαζί με τα τυχόν μέλη της οικογένειάς τους. Θα ληφθεί φωτογραφία του καθενός και θα χορηγηθεί σε όλους δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk