Στα ίχνη ενός μεγάλου κυκλώματος ξεπλύματος μαύρου χρήματος με διαχειριστές περίπου 10 πρόσωπα βρίσκονται οι οικονομικοί εισαγγελείς Παναγιώτης Αθανασίου, Γαληνός Μπρης, Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστος Ντζούρας και Γιώργος Καλούδης. Με αφορμή τις αποκαλύψεις ονομάτων και εταιρειών των Panama Papers ξεσκονίζονται δικογραφίες και σκάνδαλα τα οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό δικαστική εκκαθάριση, και έχουν ήδη εντοπιστεί οι δικαιούχοι εταιρειών οι οποίες εμφανίζονταν ως ορφανές και σήμερα ταυτοποιούνται.
Το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε έφοδος με εισαγγελείς στο σπίτι του Ηλία Γεωργίου, κατηγορουμένου για δωροδοκία και πρώην στελέχους της Siemens, ο οποίος δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για δωροδοκία του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη. Ο συγκεκριμένος εμφανίζεται να σχετίζεται με έδρα εταιρεία S… σε διεύθυνση της Λεμεσού, η οποία με τη σειρά της παραπέμπει σε άλλη εταιρεία συμβούλων, που εμφανίζεται να έχει έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Η υπόθεση έχει και συνέχεια, καθώς ακολουθεί η επεξεργασία των εγγράφων τα οποία κατασχέθηκαν από το σπίτι του στην Κηφισιά. Μεταξύ αυτών φαίνεται ότι εμπεριέχονται και παραστατικά λογαριασμών, εντολές καταθέσεων κ.λπ.
Στο μεταξύ οι λεγόμενοι ανώνυμοι δικαιούχοι offshore εταιρείες των Panama Papers έχουν όλες ταυτοποιηθεί με δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο, αλλά και με καταθέσεις ανθρώπων που ξέρουν και εμφανίστηκαν αυθορμήτως στη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για 37 πρόσωπα και εταιρείες, οι οποίες είναι διασκορπισμένες από βίλες στην Εκάλη ως διαμερίσματα και σπίτια στα νότια προάστια. Ολοι αυτοί φαίνεται ότι ζουν και κινούνται ανάμεσά μας. Ετσι εντοπίζονται οι ανώνυμοι να έχουν εταιρείες στην οδό Κυβέλης στην Εκάλη, στη Ζήνωνος στη Βάρη (ARITON INVESTMENTS), στη Στρατηγού Δαγκλή στην Κηφισιά (ARISTON TRADERS GROUP), στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι (SEMA HOLDINGS), στην οδό Απόλλωνος στην Αθήνα (FUTURE BEST), αλλά και στην Πάρνηθος στο Ψυχικό, στη Γούναρη στα Μελίσσια, στην Αίαντος στο Παλαιό Φάληρο και άλλες πολλές.
Εντατικά όμως συνεχίζονται και οι έλεγχοι με βάση τις offshore τις οποίες έχουν αποκαλύψει στους οικονομικούς εισαγγελείς οι μάρτυρες που έχουν ήδη καταθέσει και αποδέχονται την εμπλοκή τους στο ξέπλυμα. Αποκαλύπτουν όμως πλέον και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δημιουργία των υπεράκτιων με έδρες φορολογικούς παραδείσους. Εκτός από τον Παναμά εμφανίζονται εταιρείες με έδρα τις Σεϋχέλλες, τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τον Μαυρίκιο, αλλά και τη Σιγκαπούρη.
Το ποσό των 380 εκατ. ευρώ στο μεταξύ έχουν εισπράξει οι οικονομικοί εισαγγελείς από τις λίστες καταθετών και Λαγκάρντ, ενώ προσδοκούν να εισπράξουν, με βάση αποκλειστικά στοιχεία του «Βήματος», ποσά που φθάνουν άλλα 400 εκατ. ευρώ που προέρχονται από το ΣΔΟΕ και την οικονομική Εισαγγελία.
Ετσι μόνο από τη λίστα Λαγκάρντ το ΣΔΟΕ έχει εισπράξει 88.365.244 ευρώ. Από τα 1.725 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ ελέγχθησαν 511 υποθέσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή ο έλεγχος σε 240 υποθέσεις.
Από τη λίστα Λαγκάρντ ελέγχθησαν από την οικονομική Εισαγγελία 95 δικογραφίες και εισπράχθηκαν αντίστοιχα 40.109.000 ευρώ και 34.105.000 ευρώ, ενώ η φορολογητέα ύλη που κρύφτηκε από το Δημόσιο υπολογίστηκε σε άλλα 300.000.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε και σύντομα θα εισπραχθεί είναι 170.309.000 ευρώ. Από αυτό έχει ήδη εισπραχθεί το ποσό των 70.000.000 ευρώ και αναμένεται το υπόλοιπο. Από τη λίστα καταθετών θα εισπραχθούν άλλα 30.000.000 ευρώ ενώ ως σήμερα έχουν εισπραχθεί άλλα 50.000.000. Εχουν μάλιστα κοινοποιηθεί διαπιστώσεις φόρων ύψους 322.438.582 ευρώ. Το ποσό αυτό θα εισπραχθεί ολόκληρο! Πάντως από τις 12.7.2013 ως τις 31.12.2014 σχηματίστηκαν στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα 161 δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στις αρμόδιες ΔΟΥ και σε αυτό το διάστημα περαιώθηκαν 13 δικογραφίες.
Για τη λίστα καταθετών από την 1.1.2015 ως τις 16.3.2016 σχηματίστηκαν 284 προκαταρκτικές δικογραφίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Από αυτές περαιώθηκαν οι 31 με εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ.
Από τη λίστα Μπόργιανς – Ομολόγων με αντικείμενο τα στοιχεία τα οποία διαβιβάστηκαν από το γερμανικό υποκατάστημα της UBS έχουν σχηματιστεί 898 δικογραφίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν με παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

ΕΦΟΔΟΣ
Εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο σπίτι του Ηλία Γεωργίου, κατηγορουμένου για δωροδοκία και πρώην στελέχους της Siemens, ο οποίος δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για δωροδοκία του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη. Μεταξύ των εγγράφων τα οποία κατασχέθηκαν φαίνεται ότι εμπεριέχονται και παραστατικά λογαριασμών, εντολές καταθέσεων κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ