Νέα αγκάθια στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου-Εκκλησίας της Ελλάδος

«Stop» στον Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ ο οποίος ζήτησε την άδεια της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να συμμετάσχει ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπροσωπώντας τους Ιεράρχες των λεγομένων Νέων Χωρών, στην Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας την πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών που θα συνέλθει στην Κρήτη τον Ιούνιο, έβαλαν οι Μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου .

«Stop» στον Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ ο οποίος ζήτησε την άδεια της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να συμμετάσχει ως μέλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκπροσωπώντας τους Ιεράρχες των λεγομένων Νέων Χωρών, στην Αγία και Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας την πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών που θα συνέλθει στην Κρήτη τον Ιούνιο, έβαλαν οι Μητροπολίτες-μέλη της Ιεράς Συνόδου . Η 12μελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο αποφάσισε να μην επιτρέψει στον Μητροπολίτη Εδέσσης, που κλήθηκε με ειδική επιστολή από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει νέους κλυδωνισμούς στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς με την Πατριαρχική Πράξη του 1928 η διοίκηση των «Νέων Χωρών» -πρόκειται γι όλες τις περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912- παραχωρήθηκε επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος ενώ πνευματικά υπάγονται στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
Τον περασμένο Μάρτιο η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μετά από ειδική συνεδρίαση της Ιεραρχία της ανακοίνωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας της και μεταξύ των 24 Μητροπολιτών που θα την εκπροσωπήσουν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο συμπεριλαμβάνονται και 12 Ιεράρχες που προέρχονται από τις «Νέες Χώρες».
Ακόμη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την σύγκληση στις 24 και 25 Μαίου της Συνόδου της Ιεραρχίας προκειμένου να εξεταστούν όλα τα κείμενα και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο που θα συνέλθει στην Κρητη τον Ιούνιο.

Χαρακτηριστικά του κλίματος που πλέον κυριαρχεί είναι τα όσα αναφέρονται στο ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου: «Κατόπιν εγγράφου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ επί της προσκλήσεως της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατά τα ανωτέρω συμμετοχή του, λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο αυτός Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk