Δύο τόνους λαθραίος καπνός Αγρινίου διακινούσαν κάθε μήνα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίου καπνού. Ειδικότερα το πρωί της Δευτέρας μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Αγρινίου, Αθηνών και Πειραιά, συνελήφθησαν δέκα άτομα εκ των οποίων εννέα έλληνες ηλικίας από 25 έως 59 ετών και ένας υπήκοος Πακιστάν, ηλικίας 28 ετών.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίου καπνού. Ειδικότερα το πρωί της Δευτέρας μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Αγρινίου, Αθηνών και Πειραιά, συνελήφθησαν δέκα άτομα εκ των οποίων εννέα έλληνες ηλικίας από 25 έως 59 ετών και ένας υπήκοος Πακιστάν, ηλικίας 28 ετών.
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι συλληφθέντες, μαζί με άλλα άτομα που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει την εγκληματική ομάδα και από 18μήνου και πλέον διακινούσαν στην εγχώρια κατανάλωση (μαύρη αγορά) κομμένο χύμα καπνό Αγρινίου, σε ποσότητες που υπερέβαιναν τους δύο τόνους μηνιαίως.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ως προς τον τρόπο δράσης, «τα μέλη της οργάνωσης, αφού προμηθεύονταν από παραγωγούς αδήλωτες ποσότητες καπνών σε εκατοντάδες κιλά (άκοπα και ακατέργαστα φύλλα καπνού) στη τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό, στη συνέχεια με τη χρήση ειδικών ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων κοπής, που είχαν εγκαταστήσει σε διάφορες αποθήκες και σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, τα έκοβαν και τα διέθεταν χύμα στον τελικό καταναλωτή σε πολλαπλάσια τιμή, προς 25 έως 40 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποικιλία και το είδος κοπής».
Ακολούθως τον κομμένο καπνό τον απέστελλαν μέσω υπεραστικών λεωφορείων ή με άλλους τρόπους στην Αθήνα, σε διακριτικές συσκευασίες χαρτοκιβωτίων βάρους 25 κιλών, αναγράφοντας για λόγους προφύλαξης ως παραλήπτες διάφορα ψευδώνυμα.
Άλλα άτομα με δευτερεύοντες ρόλους (οδηγοί ταξί), παραλάμβαναν τα δέματα από τις αποθήκες των υπεραστικών λεωφορείων της Αθήνας και τα μετέφεραν στους πραγματικούς αποδέκτες, για να τα συσκευάσουν, σε συσκευασίες «λιανικής» και να τα προωθήσουν στον τελικό καταναλωτή.
Τη διανομή του λαθραίου κομμένου καπνού στην Αθήνα την αναλάμβαναν άτομα τα οποία κινούντο με μοτοσικλέτες, ενώ την αποστολή των συσκευασιών πανελλαδικά τις αναλάμβανε συνεργός τους υπάλληλος εταιρείας ταχυμεταφορών. Από άλλα μέλη της ομάδας διακινούντο ικανές ποσότητες λαθραίου χύμα καπνού σε λαϊκές αγορές.
Όπως έλεγαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για τη διεύρυνση του πελατολογίου τους προέβαιναν και σε σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες αποθήκες σε αγροτικές περιοχές στο Αγρίνιο, σε διαμερίσματα στην Αθήνα και στο Κερατσίνι καθώς και στις αποθήκες των υπεραστικών λεωφορείων Αγρινίου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν πέντε τόνοι άκοπα φύλλα καπνού, 785 κιλά λαθραίος κομμένος καπνός και τέσσερα ειδικά ηλεκτροκίνητα μηχανήματα κοπής καπνού («Χαβάνια»).
Σε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι «η λαθραία διακίνηση καπνικών προϊόντων, χωρίς να καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο οι αναλογούντες ειδικοί φόροι κατανάλωσης, έχει ως συνέπεια τη σημαντική απώλεια εσόδων, που στην συγκεκριμένη περίπτωση υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.»

Οι συλληφθέντες με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk