Ως τις 24 Μαΐου συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι της Αθήνας

Τη συνέχιση της αποχή τους ως τις 24 Μαΐου αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νόμου.

Τη συνέχιση της αποχή τους ως τις 24 Μαΐου αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νόμου. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας θα συνεδριάσει σχετικά για το θέμα συνέχισης των κινητοποιήσεων την Πέμπτη 12 Μαΐου. Παράλληλα ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εξαγγέλλει τις δέουσες κινήσεις για να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που ψηφίστηκε, ενώ περιγράφει και το πλαίσιο χορήγησης αδειών σε μέλη του για να παραστούν σε δίκες.
Η σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ έχει ως εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, μετά τη -με συνοπτικές διαδικασίες- ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου την Κυριακή 8.5.2016, αποφάσισε τα εξής:
1. Καταγγέλλει ότι ο νέος νόμος: α) είναι κατάφωρα και πολλαπλώς αντισυνταγματικός, β) δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα των ασφαλισμένων δικηγόρων – ελευθέρων επαγγελματιών και οδηγεί σε επαχθή, μη βιώσιμη, φορολογική και εισφοροδοτική επιβάρυνσή τους, β) δεν κατοχυρώνει, ως έδει, αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γ) δεν διασφαλίζει την ανταποδοτικότητα ασφαλιστικών εισφορών και παροχών, δ) δεν συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη για την τεκμηρίωση των επίμαχων ρυθμίσεων.
2. Θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα βοηθήματα και μέσα κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου, προκειμένου να διαγνωστεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητά του.
3. Οι έμμισθοι δικηγόροι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα απόσχουν από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων κ.λπ.)
4. Με δεδομένη τη δημόσια εκπεφρασμένη δέσμευση κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στις 8.5.2016, σχετικά με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν τους δικηγόρους – ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένουμε την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση αυτών και συγκεκριμένα: α) την κατάργηση της υποχρέωσης των νέων ασφαλισμένων να επιστρέψουν τα ποσά των «εκπτώσεων» που τους παρέχονται για τα πρώτα πέντε έτη ασφάλισης, β) τη δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου, με ταυτόχρονη απαλλαγή από τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής και γ) τη δυνατότητα επιστροφής (ή συμψηφισμού με τις εισφορές του επομένου έτους) των τυχόν επιπλέον καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών.
Κατόπιν των ανωτέρω, και εν όψει της προσεχούς συνεδρίασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την Πέμπτη 12.5.2016, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής από Δευτέρα 16 έως και τις 24 Μαΐου 2016.
Το πλαίσιο των αδειών
Το πλαίσιο των αδειών που θα χορηγούνται κατά την αποχή των δικηγόρων της Αθήνας από τα καθήκοντά τους για το ως άνω χρονικό διάστημα έχει ως εξής:
Απαιτείται άδεια
1. Παραγραφές – προθεσμίες
2. Για τις ποινικές υποθέσεις:
* Αυτόφωρα (κρατούμενοι)
* Κρατούμενοι (προσωρινώς ή κατόπιν καταδικαστικής απόφασης)
* Στα Πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι όταν έχει συμπληρωθεί από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως εξαετία σε α’ βαθμό και επταετία σε β’ βαθμό.
Δεν απαιτείται άδεια
1. Καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων και μέσων σε όλες τις διαδικασίες (πολιτικά και διοικητικά), συμπεριλαμβανομένων των υπερχρεωμένων, εκτός της τακτικής διαδικασίας με τον νέο ΚΠολΔ και Διαταγών Πληρωμής.
2. Συζήτηση προσωρινών διαταγών, ασφαλιστικών μέτρων και αιτήσεων αναστολών (Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια), συμπεριλαμβανομένων των αναστολών πλειστηριασμών
3. Αντιρρήσεις (Διοικητικά)
4. Κατάθεση προτάσεων (20ήμερο και 100 ημέρες)
5. Προσθήκες
6. Εξώδικα και επιδόσεις αποφάσεων (μόνο προς γνώσιν και για τις νόμιμες συνέπειες)
7. Κλήσεις – προσδιορισμοί
Αναβολές:
Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση -στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου- να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk