Συμβούλιο της Ευρώπης: Συστάσεις σε Ελλάδα-πΓΔΜ για τους πρόσφυγες

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού. Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εντοπίζονται κενά στην προστασία των παιδιών, στις διαδικασίες ασύλου και την ανοικοδόμηση νέων δομών φιλοξενίας.

Στη δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τα συμπεράσματα της αποστολής σε Ελλάδα και πΓΔΜ σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού. Στην έκθεση εκφράζεται ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία της πΓΔΜ, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εντοπίζονται κενά στην προστασία των παιδιών, στις διαδικασίες ασύλου και την ανοικοδόμηση νέων δομών φιλοξενίας.

Ειδικότερα, ο ειδικός εκπρόσωπος για το προσφυγικό Τόμας Μπότσεκ, που πραγματοποίησε την αποστολή σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ στις 7 με 11 Μαρτίου, εξήγησε στην έκθεσή του ότι στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την πΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε.

Συνιστά στο Συμβουλιο να βοηθήσει τις αρχές της πΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της πΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.

Συνιστά στο Συμβούλιο να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Ζητά επίσης να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου».

Καλεί το Συμβουλιο να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση πόρων προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την οικοδόμηση πρόσθετων καταλυμάτων, καθώς και άλλων αναγκών όπως διερμηνεία, ενημέρωση και υποστήριξη από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες.

Συνιστά τέλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης να εκδώσει πρόσκληση και ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του εκτός ΕΕ, να ανοιχθούν κάνοντας πρόσφορες και συμβάλλοντας στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk