Γερμανικά ΜΜΕ: Ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ υποδέχονται με ανακούφιση τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τα οποία δρομολογούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ υποδέχονται με ανακούφιση τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τα οποία δρομολογούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με τίτλους όπως: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (tagesspiegel), «Σε απόσταση αναπνοής η νέα βοήθεια για την Ελλάδα» (tagesschau), «Φως στην άκρη του τούνελ του ελληνικού δράματος» (DW), «Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος» (Neue Zürcher Zeitung), «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία τούρμπο στο χθεσινό Εurogroup» (Die Welt), τα γερμανικά και γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης υποδέχονται τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt: «Το νέο στοιχείο είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι έτοιμες να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μάλιστα άμεσα, πριν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα. Μέχρι τις 24 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης θα προετοιμάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πολλά όμως από αυτά είναι αντίθετα σε αυτά που επιθυμούσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προέκρινε την ψήφιση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάντα υπό την εποπτεία των θεσμών. Και μετά, ενδεχομένως, να ακολουθούσε συζήτηση για ελάφρυνση».


Κλείνει η συζήτηση για την Ελλάδα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα

Για τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων σημειώνουν ότι: «Ο Β. Σόιμπλε δεν έκανε δηλώσεις μετά την, ασυνήθιστα σύντομη, συνεδρίαση του Eurogroup. Είπε μόνο ότι “προχωρήσαμε σε σημαντικό βαθμό“. Ως γνωστόν δεν θεωρεί αναγκαία μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως η ελάφρυνση αποτελεί προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ο γερμανός υπουργός επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».
Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τέλη Μαΐου, η επόμενη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, και αυτό είναι το σημαντικότερο, θα έκλεινε η δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ».
Στέφανος Γεωργακόπουλος

Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ

«Η Ελλάδα ετεροκαθορίζεται όσο ποτέ» είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει ότι «η χώρα πρέπει πραγματικά να ματώσει, ώσπου οι πιστωτές ξανανοίξουν το πορτοφόλι τους, το καλοκαίρι» και σημειώνει ότι «χρήμα υπάρχει μόνο έναντι πόνου».

Το ελληνικό δράμα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, έγκειται στο γεγονός ότι δεν φαίνεται να έχει τέλος, καθώς έξι χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν οδήγησαν σε αλλαγές προς το καλύτερο. «Σε έξι χρόνια η κρίση δεν έχει λυθεί, αλλά, αντιθέτως, έχει θεσμοθετηθεί – με δραματικές συνέπειες» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι χωρίς συμφωνία των πιστωτών η πολιτική στην Αθήνα δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα.

«Τόσο ετεροπροσδιορισμένη όσο σήμερα δεν υπήρξε η χώρα ποτέ» αναφέρει ο συντάκτης και επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους της, το νωρίτερο το 2018. «Οι υπουργοί Οικονομικών επαινούν την Ελλάδα για το νέο πακέτο λιτότητας – και παραμένουν σκληροί. Όλα αυτά οδηγούν σε μια παράδοξη κατάσταση. Σε καμία άλλη χώρα δεν έχει επενδύσει τόσα χρήματα η ΕΕ – και τόσο λίγη εμπιστοσύνη (…) Και χωρίς εμπιστοσύνη στη χώρα ακόμη και οι σκληρότερες και καλύτερες μεταρρυθμίσεις είναι μάταιες» καταλήγει ο αρθρογράφος της SZ.

«Η αμφίσημη συμφωνία-τούρμπο με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας «Die Welt», η οποία κάνει λόγο για «αιφνιδιαστικά γρήγορη» συμφωνία με την Αθήνα για νέα μέτρα λιτότητας. «Γι’ αυτό υπόσχονται συζητήσεις για ελαφρύνσεις χρέους. Σίγουρα όχι σε ικανοποίηση του Σόιμπλε» επισημαίνει η εφημερίδα.

«Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο. Επειδή όλοι το ξέρουν και κανείς δεν έχει ξεχάσει ότι η Ελλάδα ως τώρα μόνο σπανίως έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι για αυτό τα λεγόμενα «μέτρα έκτακτης ανάγκης», τα οποία προβλέπουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει αυτομάτως μεταρρυθμίσεις, εάν το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δεν επιτευχθεί» σημειώνεται.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους, αλλά το καινούριο είναι ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, συμφώνησαν τελικά να συζητήσουν την ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα.

«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλά από αυτά που μέχρι τώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θεωρούσε σωστά» τονίζει ο συντάκτης και αναφέρει ότι το Βερολίνο ήθελε πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος – αν θα άνοιγε καν. Από την απόφαση του Eurogroup, ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, προκύπτει ότι πραγματική παραίτηση των πιστωτών από τις απαιτήσεις τους με τη μορφή κουρέματος δεν θα υπάρξει, ενώ οι διατυπώσεις, εκτιμάται, είναι αόριστες και επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών.

Από την πλευρά της Γερμανίας, η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ικανοποιημένη, καθώς, όπως λένε, όλα αποφασίζονται από κοινού, ενώ η διαδικασία έχει ανοιχτό αποτέλεσμα και σε ό,τι αφορά τις ελαφρύνσεις χρέους δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το Βερολίνο, καθώς το θέμα του χρέους είναι για τη χώρα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο.

«Είναι αυτός λόγος για να πανηγυρίζουν οι Έλληνες; Μπορεί το ΔΝΤ να είναι ικανοποιημένο με την εξέλιξη; Πιθανόν τίποτα από τα δύο (…) Μόνο τη νέα θέση για τις ελαφρύνσεις χρέους θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πουλήσει ως πρόοδο» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ευχάριστο μήνυμα για την Αθήνα» είναι ο τίτλος της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία σημειώνει ότι η Ευρωζώνη θέλει για μία ακόμη φορά να κάνει παραχωρήσεις για την Ελλάδα και αναφέρει ότι η Αθήνα θα πληρώσει τα δάνεια εν μέρει αργότερα από ό,τι είχε σχεδιαστεί και με ακόμη χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, «θα μπορούσαν για μία ακόμη φορά να επιμηκυνθούν οι ωριμάνσεις των δανείων της Ελλάδας», καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποτρέψουν μια νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης το καλοκαίρι. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι πλέον ορατή η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης, ενώ θα γίνει μακροπρόθεσμα συζήτηση για ελαφρύνσεις στο χρέος.

«Το Eurogroup προσελκύει την Ελλάδα με ελαφρύνσεις χρέους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου αναφέρεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι στις 24 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk