Τροπολογία για την επαγγελματική εκπαίδευση στο ν/σ για την Έρευνα

Τροπολογία για την επαγγελματική εκπαίδευση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την έρευνα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Τροπολογία για την επαγγελματική εκπαίδευση κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την έρευνα που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Με την τροπολογία αυτή ορίζεται ότι η Α’ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων θα έχει ενιαίο πρόγραμμα και θα διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα προσανατολισμού και μαθήματα επιλογής. Η Β΄ τάξη διαχωρίζεται σε τομείς σπουδών και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και τεχνολογικά – επαγγελματικά μαθήματα του τομέα (θεωρητικά και εργαστηριακά). Η Γ΄ τάξη διαχωρίζεται σε ειδικότητες και διδάσκονται μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα ειδικότητας (θεωρητικά και εργαστηριακά). Οι συνολικές ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων για όλες τις τάξεις των ΕΠΑΛ είναι 35.

Επίσης με άλλη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στη Σχολή Πυροσβεστικής, και σε ειδικό ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων κατά τμήμα, σε τμήματα των Πανεπιστημίων που είναι αντίστοιχα με τους τομείς που αποφοιτούν οι μαθητές.

Ακόμη:

– Παρατείνεται για μια πενταετία η λειτουργία των Επαγγελματικών του ΟΑΕΔ μέχρι τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος της ΕΕ

– Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην οργάνωση, στη λειτουργία και στα θέματα διοικητικής διαχείρισης του θεσμού του «Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας.

– Ρυθμίζεται το ζήτημα της ασφάλισης των μαθητών για το διάστημα της μαθητεία.

– Θεσμοθετούνται διατάξεις που ρυθμίζουν εκκρεμή υπηρεσιακά θέματα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ

Τέλος σε άρθρο της τροπολογίας περιλαμβάνεται διάταξη σχετική με την πιστοποίηση της παιδαγωγικής επάρκειας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.). Ετσι, αίρεται η υποχρέωση της συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης των εκπαιδευτών ενηλίκων για όσους διαθέτουν αναγνωρισμένο πτυχίο στην εκπαίδευση ενηλίκων και σχεδίασαν, ανέλυσαν ή και υλοποίησαν μικροδιδασκαλίες. Επίσης, τακτοποιείται το ζήτημα της απευθείας συμμετοχής στις εξετάσεις του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και της συμμετοχής άλλων υποψηφίων κατόπιν παρακολούθησης πιστοποιημένων προγραμμάτων εκπαιδευτών για διάφορες κατηγορίες προσωπικού

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk