Ειδομένη: Σχέδιο εκκένωσης μέχρι τέλη Μαΐου σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης χωρίς τη χρήση αστυνομικής βίας, αλλά με την προειδοποίηση προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ότι εάν δεν μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας δεν θα ανανεωθεί η εξάμηνη άδεια παραμονή τους στη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση. Στόχος είναι ο καταυλισμός να πάψει να υφίσταται μετά τις 30 Μαΐου. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ.Μουζάλας, τόνισε πως θα πρέπει να συνειδητοποιούμε σιγά σιγά ότι θα μείνουν στην Ελλάδα για πολύ καιρό τουλάχιστον 30.000-40.000 πρόσφυγες.

Σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης χωρίς τη χρήση αστυνομικής βίας, αλλά με την προειδοποίηση προς τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες ότι εάν δεν μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας δεν θα ανανεωθεί η εξάμηνη άδεια παραμονή τους στη χώρα εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, είχε απανωτές κλειστές συσκέψεις για το θέμα στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες με εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων και της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το Έθνος, στους συμμετέχοντες των συσκέψεων μεταφέρθηκε η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέλος άμεσα στο θέμα της Ειδομένης και τους ζητήθηκε η συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο ο άτυπος καταυλισμός να πάψει να υφίσταται μετά τις 30 Μαΐου.

Όπως έγινε ξεκάθαρο, σκοπός δεν είναι η αποσυμφόρηση ή «αποσυμπίεσή» του, όπως αναφερόταν συχνά το προηγούμενο διάστημα, αλλά η πλήρης κατάργησή του.

Ο κ. Μουζάλας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη, στον οποίο μετέφερε πως «οι πρόσφυγες της Ειδομένης έχουν ήδη αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν έχει νόημα να κάθονται εκεί και καλά είναι να μετακινηθούν στους καταυλισμούς», όπως είπε στο «Πρακτορείο» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ανέφερε πως πρέπει να αρχίσουμε σιγά σιγά να συνειδητοποιούμε ότι θα μείνουν στην Ελλάδα για πολύ καιρό τουλάχιστον 30.000-40.000 από τους πρόσφυγες.

Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα βρίσκονται 53.900 πρόσφυγες. Εξ αυτών οι 10.124 παραμένουν στην Ειδομένη και οι 14.119 στην Αττική. Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 2.135 άτομα και στα νησιά συνολικά 8.234.

Την ίδια ώρα, ευθύνες και σε ορισμένες ΜΚΟ για την Ειδομένη έχει επιρρίψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Είπε ότι και για την Ειδομένη τα λεφτά τα παίρνουν διεθνείς οργανισμοί, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στον σχεδιασμό που έχουν συμφωνήσει αλλά και επιβάλλεται να υλοποιηθεί. Όπως ανέφερε, το θέμα με την Ειδομένη έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν μετακινείται προς τις περιοχές όπου υπάρχει οργανωμένη διαβίωσή τους, διότι κινούνται ορισμένες ΜΚΟ που τους προτρέπουν να μείνουν εκεί, τους δίνουν σχεδιασμούς πώς θα μπορούσαν να περάσουν από κάπου και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία για τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στον Βορρά.

«Οι ΜΚΟ και εδώ στην Ελλάδα κάνουν εξαιρετική δουλειά και μάλιστα έχουν σώσει πολύ κόσμο. Υπάρχουν όμως λίγες, καμιά φορά και με μεγάλη κινητικότητα, που έχουν μετατρέψει σε μπίζνα το προσφυγικό», είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk