Για χάος και προχειρότητες στην υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με αφορμή την χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και ζητά άμεσα διευκρινίσεις επί του θέματος.

Την αντίδραση των φαρμακοποιών προκάλεσε η διευκρίνιση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ότι ο ανασφάλιστοι και άποροι συμπολίτες μας θα μπορούν να παίρνουν τα απαραίτητα φάρμακα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι πρώτοι, καταβάλλοντας την προβλεπόμενη συμμετοχή ανά θεραπευτική κατηγορία και οι δεύτεροι δωρεάν.

Ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες βεβιασμένες, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «για μια ακόμη φορά η Πολιτεία νομοθετεί χωρίς την συμμετοχή των θεσμικών της συμβούλων που είναι οι υγειονομικοί φορείς».

Οι φαρμακοποιοί ζητούν λοιπόν από το υπουργείο Υγείας διευκρινίσεις σε καίρια σημεία της ΚΥΑ, όπως:

  • ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό κάποιου ως ανασφάλιστου ή απόρου;
  • ποιος, μέσα από τις δομές των νοσοκομείων θα πιστοποιεί την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής κάλυψης; Αν δηλαδή ο συνταγογράφος γιατρός θα έχει online σύνδεση με το Υπουργείο Οικονομικών;
  • δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν όλοι οι γιατροί ή αναλόγως με την πάθηση, θα πρέπει να συνταγογραφεί ο ειδικός γιατρός;
  • στα μέρη όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας θα μπορεί να συνταγογραφεί ο αγροτικός γιατρός;