Κυρίτσης: Απέτρεψαν τα χειρότερα στην Ειδομένη οι ελληνικές αρχές

Το ελληνικό κράτος ήταν παρών στην Ειδομένη, απάντησε στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των αρχών της ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γ.Κυρίτσης το πρωί της Δευτέρας. Όπως είπε, αναπτύχθηκε αστυνομικός φραγμός που απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων προσφύγων στα επεισόδια και έτσι αποφεύχθησαν τα χειρότερα. Ο ίδιος έκανε λόγο για άσκηση «αψυχολόγητης βίας» εκ μέρους της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι επικίνδυνη…

Το ελληνικό κράτος ήταν παρών στην Ειδομένη, απάντησε στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των αρχών της πΓΔΜ ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γ.Κυρίτσης το πρωί της Δευτέρας.

Όπως είπε, αναπτύχθηκε αστυνομικός φραγμός που απέτρεψε την εμπλοκή χιλιάδων προσφύγων στα επεισόδια και έτσι αποφεύχθησαν τα χειρότερα.

Ο ίδιος καταλόγισε στην πΓΔΜ άσκηση «αψυχολόγητης βίας» και τόνισε ότι η κατάσταση που δημιουργείται στην Ειδομένη είναι επικίνδυνη και δύσκολη.

Μιλώντας στο Mega, o Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε: «Η κυβέρνηση εκτιμά ότι δημιουργείται μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση πρώτα απ’ όλα για την ασφάλεια των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε και γι’ αυτό έγιναν ενέργειες τις οποίες έπρεπε να κάνει.

»Η ιστορία του προσφυγικού δεν είναι διασυνοριακή μεταξύ Ελλάδας και FYROM ή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και θέλει ψυχραιμία απ’ όλους» τόνισε.

Υπογράμμισε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αν δεν είχε υπάρξει αυτή η κινητοποίηση από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην χειρόγραφη επιστολή που ήταν γραμμένη στα αραβικά και η οποία εντοπίστηκε έγκαιρα, όπως είπε. Σημείωσε, δε, ότι «μόλις κάτι κυκλοφορήσει σε Twitter και Facebook είναι πάρα πολύ δύσκολο να το μαζέψεις».

«Ήδη κινούμαστε προς μία αυστηρότερη συνεννόηση με τις ΜΚΟ και με τον κόσμο που απασχολούν ακόμα και με διασυνοριακό τρόπο» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

Με την ευκαιρία έθεσε εκ νέου το ζήτημα της απευθείας χρηματοδότησης του κράτους (και όχι των ΜΚΟ) από την Κομισιόν για το προσφυγικό, λέγοντας: «Ζητάμε από την ΕΕ να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται ο συνολικός χειρισμός του όλου ζητήματος, δηλαδή η λογική είναι να χρηματοδοτούνται τα κράτη τα οποία έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων άρα όταν υπάρχει διεθνής βοήθεια θα πρέπει να δίνεται στο κράτος».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για το άσυλο, σημείωσε ότι «τώρα που έχουν συγκροτηθεί κινητά κλιμάκια ασύλου ξεκινάει και η διαδικασία σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Θεωρούμε πως όταν ξεκινήσουν οι πρώτες ομαδικές μετεγκαταστάσεις σε χώρες της ΕΕ αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για τους πιο δύσπιστους να έρθουν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να μεταφερθούν σε αυτούς τους χώρους».

Ερωτηθείς για το πότε θα εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, από τους περίπου 4.500 πρόσφυγες, αναφέρθηκε στο «ορόσημο» του Πάσχα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ήδη έτοιμες 800 θέσεις στον Σκαραμαγκά.

Ο ίδιος παρατήρησε, τέλος, ότι οι προσφυγικές ροές έχουν περιοριστεί μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, από την πλευρά της οποίας διαπιστώνεται η διάθεση της εφαρμογής της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk