Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαγρυπνεί για ενδεχόμενες καταχρήσεις από την πλευρά της Τουρκίας κατά την εφαρμογή της συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών, δήλωσαν την Κυριακή ευρωπαίοι υπουργοί που επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη.

Η αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς, του οποίου η χώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μία εβδομάδα μετά την έναρξη της διαδικασίας επαναπροώθησης των μεταναστών από την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κέντερς υπογράμμισε «τη σημασία του ανθρωπιστικού δικαίου και των διεθνών συνθηκών», ανακοίνωσε η ολλανδική κυβέρνηση.

«Οι τουρκικές αρχές συμμερίζονται αυτές τις αρχές και αυτό είναι μέγιστης σημασίας. Θα το παρακολουθούμε στενά» πρόσθεσε ο Κέντερς.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Αμνηστία είχε κατηγορήσει τις τουρκικές αρχές ότι αναγκάζουν παράνομα σύρους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους που σπαράσσεται από τον εμφύλιο.

«Οι κατηγορίες περί καταχρήσεων πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μπορέσει να τις εξετάσει προτού καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα» τόνισε ο Κέντερς, τον οποίο συνόδευαν υπουργοί και υφυπουργοί από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σλοβακία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα.