Κέρδη 21 εκατ. ευρώ για την ΕΠΑ Αττικής το 2015

Τα έσοδα από πωλήσεις της ΕΠΑ Αττικής, της εταιρείας που είναι ο αποκλειστικός διανομέας του φυσικού αερίου στην Αττική, ανήλθαν το 2015 στα 169,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με το 2014, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 21,1 εκατ.ευρώ.

Τις δυνατότητες για νέες επιδοτήσεις, καθώς και για επένδυση κεφαλαίων σε προγράμματα χρηματοδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου διερευνά η ΕΠΑ Αττικής (Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής). Στόχος της για το 2016 είναι η ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και η επέκταση του δικτύου της σε νέες περιοχές της Αττικής.
Ωστόσο, όπως ανέφερε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής κ. Χρήστος Μπαλάσκας, κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας θα παίξει εάν θα υπάρξει συνέχεια στο νέο ΕΣΠΑ του περυσινού προγράμματος επιδότησης νέων πελατών για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικού αερίου.
Το αιτούμενο κονδύλι ανέρχεται για την επόμενη πενταετία στα 75 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα αφορά επιπλέον 135.000 νοικοκυριά και θα οδηγήσει σε συγκράτηση των εκπομπών άνθρακα κατά περίπου 150.000 τόνους.
Σημαντικό θα είναι το όφελος και για την επέκταση νέων δικτύων _ ήδη έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα για ανάπτυξη δικτύων στην Περιφέρεια Αττικής _ καθώς υπολογίζεται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε επιπλέον 125.000 νοικοκυριά να συνδεθούν, ξεκλειδώνοντας επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στο 2015, η χρονιά έκλεισε θετικά για την ΕΠΑ Αττικής. Τα έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν στα 169,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5% σε σύγκριση με το 2014. Τα αντίστοιχα κέρδη ξεπέρασαν τα 21 εκατ. ευρώ.
Η δυναμική της περυσινής χρονιάς διαφαίνεται και από τον αριθμό των νέων συνδέσεων σε πελάτες λιανικής, οι οποίες έφτασαν τις 8.264, κατά 31% περισσότερες από το 2014. Η αύξηση, σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα, οφείλεται στο πρόγραμμα επιδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χάρη στο οποίο πραγματοποιήθηκαν 3.900 νέες εγκαταστάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 9.000 νοικοκυριά (3.375 αυτονομίες και 524 κεντρικές θερμάνσεις).
Ωστόσο, εξαιτίας των αλυσιδωτών πολιτικοοικονομικών γεγονότων της προηγούμενης χρονιάς, από το πρόγραμμα των 10 εκατ. ευρώ, τελικά απορροφήθηκαν μόνο τα 4,7 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, περίπου δύο εκατ. ευρώ δόθηκαν από την εταιρεία ως άτοκη χρηματοδότηση.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, το 2015 «ήταν μακράν η πιο συμφέρουσα και αποδοτική μορφή θέρμανσης». Ειδικά σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι μειωμένη κατά 19% στο οικιακό τιμολόγια και κατά 25% στο βιομηχανικό.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπαλάσκας, το φυσικό αέριο ήταν κατά μέσο όρο 25% οικονομικότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, παρά της χαμηλές τιμές φέτος του μαύρου χρυσού. Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι, παρότι η αγορά άνοιξε το 2015 για τους βιομηχανικούς πελάτες, η ΕΠΑ Αττικής διατήρησε τους πελάτες της _ μόνο πέντε βιομηχανικοί πελάτες πήγαν σε άλλον προμηθευτή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk