Πριν από μερικούς μήνες ο Κέβιν Μπέικον δήλωσε πως το σίριαλ «The following» στο οποίο πρωταγωνιστούσε κόπηκε «επειδή δεν πρόβαλε ούτε ένα στιγμιαίο έστω πλάνο του πέους μου». Ο γνωστός ηθοποιός έκανε βεβαίως χιούμορ, εκφράζοντας όμως με αυτόν τον τρόπο για άλλη μία φορά (το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν) την αντίθεσή του με τον πουριτανισμό της τηλεόρασης που αν και δείχνει με ευκολία γυναικείο γυμνό (full frontal) εξακολουθεί να φοβάται το αντίστοιχο ανδρικό. Ο ίδιος με ένα (επίσης χιουμοριστικό – υπαινικτικό) βίντεο προέτρεψε τους άρρενες ηθοποιούς «Κύριοι, free the… bacon!», ζητώντας τους να ξεπεράσουν τις (εύλογες) αναστολές τους και να αποκαλυφθούν όπως τους γέννησε η μαμά τους, αν όχι για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους, τουλάχιστον για τις… ανάγκες της τέχνης τους. Αν και όπως φαίνεται, σε λίγο οι συνάδελφοί του δεν θα χρειάζονται προτροπές, παρά θα γδύνονται με την ευκολία που γδύνονται πλέον οι γυναίκες ηθοποιοί.
Αυτοί που… τόλμησαν


Εχει αρχίσει να διαφαίνεται στα σίριαλ νέας κοπής: το ανδρικό γυμνό σιγά-σιγά παύει να είναι ταμπού και απενοχοποιείται, με όλο και περισσότερους σταρ της μικρής οθόνης να πετούν με γενναιότητα το απαραίτητο μέχρι πρότινος φύλλο συκής (έστω σεντόνι) που κάλυπτε επιμελώς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους. Το τόλμησε ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ σε μια σύντομη σκηνή του «True blood», όπου ως μεταλλαγμένος βρικόλακας λιαζόταν ολόγυμνος στο χιόνι. Το τόλμησε σε μία μεγαλύτερης διάρκειας σκηνή στο «Flesh and Bone» ο Μπενς Ντάνιελ.
Πρόσφατα, ο τσίτσιδος Τομ Χάρντι έγινε η καλύτερη ζωντανή διαφήμιση του «Taboo», της σειράς όπου πρωταγωνιστεί, πριν καν την πρεμιέρα της: οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τον ηθοποιό εντελώς γυμνό, ή μάλλον με μοναδική κάλυψη μερικά εντυπωσιακά τατουάζ, και έγιναν ανάρπαστες με εκατοντάδες ιστοσελίδες να τις αναδημοσιεύουν. Λίγο πριν ο Τζος Στάμπεργκ είχε εμφανιστεί ολόγυμνος σε μια άνευ προηγουμένου τολμηρή σκηνή του «Affair», με την κάμερα να ζουμάρει στα γεννητικά όργανά του και με τη συμπρωταγωνίστριά του Μάουρα Τίρνεϊ να αποκαλύπτει πως η ιδέα προέκυψε την ώρα που γύριζαν την ερωτική σκηνή τους και ότι το προκλητικό πλάνο δεν ήταν προγραμματισμένο. Ηταν όμως ό,τι έπρεπε για να ακουστεί ακόμη περισσότερο η (εξαιρετική) σειρά.
Στο μεταξύ, η πινακοθήκη των ανδρών ηθοποιών που τολμούν πλουτίζεται και με άλλες ολόγυμνες εμφανίσεις στις σειρές «Shameless», «Penny Dreadfull», «Sense8», «Togetherness», «The Leftovers»… Πόσο απαραίτητες είναι για την εξέλιξη της μυθοπλασίας τέτοιες σκηνές; Οσο απαραίτητες είναι και οι γυμνές εμφανίσεις των γυναικών ηθοποιών. Λειτουργούν πάντως ως εξαιρετική διαφήμιση. Καλώντας το κοινό που πάντα έλκεται από το τολμηρό και το «απαγορευμένο» να κοιτάξει για λίγο από την κλειδαρότρυπα.
Αυτό έκανε ανέκαθεν το γυμνό (ανδρικό και γυναικείο) σε κινηματογράφο και τηλεόραση: λειτουργούσε ως κράχτης από την εποχή που τολμηρό εθεωρείτο ένα φευγαλέο πλάνο στα πόδια της πρωταγωνίστριας ως σήμερα όπου σε παραγωγές όπως οι πρόσφατες «Versailles» –η σειρά που στη Βρετανία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τις τολμηρές σκηνές της –οι πρωταγωνιστές έχουν περισσότερα πλάνα ξαπλωμένοι και γυμνοί παρά όρθιοι και ντυμένοι.
Ο μετανιωμένος Μπαρτ Ρέινολντς


Την ώρα που όλο και περισσότεροι άνδρες ηθοποιοί ξεπερνούν τις αναστολές τους και εμφανίζονται γυμνοί και στην τηλεόραση, ένας από τους πρώτους διδάξαντες της γυμνής αλήθειας στην πιο αρρενωπή διάστασή της δηλώνει μετανιωμένος για την άνεση με την οποία πέταξε προ ετών τα ρούχα του.
Αναφερόμενος στη γυμνή φωτογράφιση που είχε κάνει το 1982 για το «Cosmopolitan» ο 80χρονος σήμερα Μπαρτ Ρέινολντς είπε: «Ηταν πραγματικά ηλίθιο. Δεν ξέρω τι σκεφτόμουν. Υποθέτω πως είχα σκεφτεί: «Αν δεν μπορείς να το κάνεις, είσαι κότα», και αυτό ήταν αρκετό για να το κάνω. Ημουν εντελώς πιωμένος στη φωτογράφιση. Το ηλίθιο χαμόγελο που έχω είναι από το μεθύσι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ