Ο κ. Κουρουμπλής, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, δήλωσε προχθές σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Ενδεχόμενη έξοδος από τη Σένγκεν δεν θα είναι και η συντέλεια του κόσμου !».Το ίδιο, προφανώς, κατά τη γνώμη του, και η βλάβη που εξ αυτού του λόγου θα προκληθεί στον τουρισμό, στις εξαγωγικές επιχειρήσεις αλλά και στο ίδιο το κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας μας∙ καθώς επίσης και στην ήδη κλυδωνιζόμενη ψυχολογία των πολιτών της..

Πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει σε αρχηγό κόμματος ότι το ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών δεν θα ήταν και η συντέλεια του κόσμου, άλλωστε οι δικοί του ψηφοφόροι δεν διέθεταν, υποτίθεται, καταθέσεις..

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση έψαχνε εναγωνίως για βοήθεια σε Ρωσία, Ιράν και Κίνα και μεθόδευε με προεξάρχοντα τον Βαρουφάκη την καθιέρωση παράλληλου εικονικού νομίσματος, ως μεταβατικού σταδίου προς τη δραχμή, γιατί προφανώς η έξοδός μας από την ευρωζώνη (με την οποία φλέρταραν) δεν ήταν..και η συντέλεια του κόσμου!

Αφού έκλεισαν άρον άρον την Αμυγδαλέζα, πριν μεριμνήσουν για υποκατάστατη υποδομή, ο Τσίπρας δήλωνε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ενώ η Τάσια σχεδόν με περηφάνια προκαλούσε την εύλογη οργή των βορείων γειτόνων μας αλλά και των Ευρωπαίων, λέγοντας on camera ότι όσοι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, λιάζονται για λίγες μέρες στην Ομόνοια και μετά..εξαφανίζονται. Και τώρα, εκτός από το πιθανό κλείσιμο των βόρειων συνόρων μας, προδιαγράφονται, φοβούμαι, νέες εντάσεις και προς ανατολάς, εκτός και αν…η παραχώρηση στο ΝΑΤΟ της επικυριαρχίας στο Αιγαίο δεν ισοδυναμεί, βρ’ αδελφέ, και με τη συντέλεια του κόσμου… Παραχώρηση στο ΝΑΤΟ, τη διάλυση του οποίου ζητούσαν κορυφαία στελέχη του Σύριζα μέχρι πρότινος.

Στο εσωτερικό, εξάλλου, η δημόσια αμφισβήτηση της αξίας των Ανεξάρτητων Αρχών, η εν τοις πράγμασι υπονόμευση ή, έστω, πλήρης αποδυνάμωσή τους, δεν είναι δα και η συντέλεια του κόσμου! Ούτε το κλείσιμο τριών – τεσσάρων δυσάρεστων τηλεοπτικών καναλιών, ούτε ο διωγμός της αριστείας στην παιδεία και η επαναφορά των αιώνιων φοιτητών..

Και όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, που διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες για τα κυοφορούμενα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, σίγουρα είναι..υποκινούμενοι ή παραπλανημένοι: δεν είναι δα και η συντέλεια του κόσμου να θέλει να σου παρακρατά το κράτος το 70 – 80% του εισοδήματός σου και να μη σου προσφέρει ούτε μία ικανοποιητική υπηρεσία ως πολίτη! Άλλωστε, θέλει και η εξισωτική φτωχοποίηση τις θυσίες της.. Όπως και η ασέλγεια σε βάρος κάθε έννοιας ανταποδοτικότητας στο χώρο του ασφαλιστικού συστήματος..

Τόσα επίπεδα πιο κάτω, σε τόσο πολλά μέτωπα μέσα σε ένα μόλις χρόνο, δεν μπορούσα – είναι αλήθεια – να το διανοηθώ.. Έλπιζα, ματαίως όπως αποδεικνύεται καθημερινά, να σφάλει ο Βενιζέλος όταν πριν από τις εκλογές δήλωνε ότι αρκούν «πέντε μέρες» για να χαθούν οι κατακτήσεις που με θυσίες κατάφερε ο ελληνικός λαός επί μια πενταετία..

Επί της αρχής, σε περιόδους κρίσεων είμαι υπέρ των κυβερνήσεων ευρύτερων συνεργασιών και συναινέσεων. Με αυτή τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, όμως, δεν μου επιτρέπεται πια να ελπίζω σε κάτι τέτοιο. Η συνταγή σωτηρίας είναι μία: πρέπει να πέσουν πριν «πέσει» η χώρα!

Ο κ. Νίκος Τέλλης είναι Καθηγητής στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ.