Στις Περιφέρειες το 37% των πόρων του αγροτικού ΕΣΠΑ

Το 37% των πόρων και των αρμοδιοτήτων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα εκχωρηθεί στις Περιφέρειες της χώρας.

Το 37% των πόρων και των αρμοδιοτήτων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 θα εκχωρηθεί στις Περιφέρειες της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Οι Περιφέρειες καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση να «τρέξουν», μεταξύ άλλων, στο 100% των δαπανών όλα τα σχέδια βελτίωσης, τα μέτρα αναδασμών, τα έργα οδοποιίας, τα Leader και στο 40% των δαπανών προγράμματα που αφορούν στη μεταποίηση και τα αγροδιατροφικά clusters (οργανωμένα σχήματα δικτύωσης ντόπιων παραγωγών και επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης και εμπορίας).
Ειδικότερα, προβλέπεται να εκχωρηθούν αρμοδιότητες για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, τα οποία μεταξύ άλλων, αφορούν:
• Σχέδια Βελτίωσης στο 100% των νέων δαπανών
• Επενδύσεις που αφορούν τη μεταποίηση, εμπορία και/ή ανάπτυξη των γεωργικών προϊόντων ανεξάρτητα αν το παραγόμενο προϊόν είναι ή όχι γεωργικό για έργα με προϋπολογισμό έως 1 εκατ. ευρώ
• Εγγειοβελτιωτικά έργα έως 2,2 εκατ. ευρώ
• Αναδασμοί, στο 100% των νέων δαπανών του έργου
• Δασική και αγροτική οδοποιία, στο 100% των νέων δαπανών του έργου
• Κτηνοτροφικά Πάρκα και Ζώνες, στο 100% του συνόλου του προϋπολογισμού της δράσης
• Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς στο 100%
• Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, στο 100% του προϋπολογισμού
• Ενισχύσεις για την ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων στο 100% του προϋπολογισμού.
Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) είναι ύψους 4,7 δισ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή αναμένεται ότι θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους ίσως και 7 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου κ. Χαράλαμπος Κασίμης, τα μέτρα και οι δράσεις του νέου Προγράμματος δομούνται γύρω από τις έξι βασικές προτεραιότητες:
* την προώθηση της μεταφοράς γνώσεων και της καινοτομίας στο γεωργικό τομέα με κατανομή του 6,2% κοινοτικής συμμετοχής, ήτοι 292 εκατ. ευρώ
* την ενίσχυση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και της ανταγωνιστικότητας όλων των τύπων γεωργίας, καθώς επίσης την προώθηση των καινοτόμων γεωργικών τεχνολογιών και την βιώσιμη διαχείριση των δασών με κατανομή του 15,11% των κοινοτικών πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, ήτοι 713 εκατ. ευρώ
* την προώθηση της οργάνωσης της αλυσίδας τροφίμων με κατανομή του 7,4%, ήτοι 347,7 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής
* την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με την γεωργία και τη δασοπονία (1.825 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής)
* την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, τη στήριξη του προσανατολισμού προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ανθεκτικότητα των τομέων της γεωργίας, των τροφίμων και των δασών στην κλιματική αλλαγή με την κατανομή του 19,01% των κοινοτικών πόρων, ήτοι 897 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής
* την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, της μείωσης της φτώχειας και της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές με το 12,4%, ήτοι 584,3 εκατ. ευρώ κοινοτικής συμμετοχής.
Να σημειωθεί ότι τα μέτρα τα οποία, κατά κύριο λόγο, έχουν στόχο να συμβάλουν στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα, στη διατήρηση και αύξηση της απασχόλησης είναι:
• Σχέδια Βελτίωσης: 7.500 επενδύσεις, οι οποίες θα συμβάλουν κυρίως στη διατήρηση θέσεων εργασίας
• Μεταποίηση γεωργικών προϊόντων: 340 επενδυτικά σχέδια με συμβολή στη δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας ανά επενδυτικό σχέδιο
• Ενίσχυση νέων αγροτών: 14.000 νέοι αγρότες (αυτοαπασχολούμενοι)
• Ενίσχυση εκκίνησης σε νέες επιχειρήσεις εντός και εκτός γεωργικού τομέα: 2.100 ενισχυόμενες επιχειρήσεις ΜΜΕ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας ανά ενισχυόμενη επιχείρηση.
Ο κ. Κασίμης αναφέρθηκε και στο πρόσφατα εγκεκριμένο (30.10.2015) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014 – 2020, οι συνολικά διατιθέμενοι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι του οποίου θα ανέλθουν σε 523,4 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk