Κομισιόν: Εκλεισε η εκκρεμότητα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

Υπουργική απόφαση υπόγραψε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο.

Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, από τις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή όλων των εκκρεμών δράσεων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

«Εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναμένεται να συνεδριάσει πριν από τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος ενός δισεκατομμυρίου» δήλωσε η Μ. Αντρέεβα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές πως έκλεισε και το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, που αφορούσε στην υπογραφή Υπουργικής Απόφασης για την περικοπή δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Η εκκρεμότητα προκάλεσε την εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η καθυστέρηση για τη δόση

Σύμφωνα με Τα Νέα, εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση που σημειώθηκε για το προαπαιτούμενο αφού είχε συζητηθεί ήδη από το καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε υποβάλει πρόταση, που επέφερε μείωση ύψους 40% στη σχετική δαπάνη.

Το σχέδιο προέβλεπε ανακοστολόγηση σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις που απορροφούν το 50% της δαπάνης -όπως είναι οι αξονικές και οι μαγνητικές τομογραφίες- από το σύνολο των 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Κατά το τρέχον έτος είχε ήδη καταγραφεί σχετική μείωση στη δαπάνη ύψους 15% από τις συνταγογραφικές οδηγίες.

Παράλληλα, η πρόταση περιελάμβανε και ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων (rebate) για έξι κατηγορίες (μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, σπινθηρογραφήματα, υπέρηχοι και εξετάσεις αίματος), σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων.

Έτσι, βάσει του σχεδίου τα ισχυρότερα σε τζίρους διαγνωστικά κέντρα θα επιβαρύνονταν με rebate που θα έφτανε έως και το 35%.
Αιτία της εμπλοκής, σύμφωνα με πηγές, ήταν η κατάθεση ενός νέου τιμοκαταλόγου, που προέβλεπε μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Εφόσον κλείσει το ζήτημα αυτό, το ΔΣ του ESM θα «ξεπαγώσει» την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, σήμερα, Δευτέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk