Βιοκαλλιεργητές σε απόγνωση

Δεν πίστευε στα μάτια του βιοκαλλιεργητής από τη Λακωνία όταν έλαβε αρμοδίως… ραβασάκι που τον πληροφορούσε ότι δεν δικαιούται κοινοτική επιδότηση.

Δεν πίστευε στα μάτια του βιοκαλλιεργητής από τη Λακωνία όταν έλαβε αρμοδίως… ραβασάκι που τον πληροφορούσε ότι δεν δικαιούται κοινοτική επιδότηση. Δεκαπέντε χρόνια πιστός στη βιολογική γεωργία, αποβλήθηκε από το πρόγραμμα επειδή τα… σαΐνια του ελεγκτικού μηχανισμού θεώρησαν πως έπρεπε να έχει αποθήκη για συμβατικά προϊόντα, παρότι παράγει μόνο βιολογικά.
Και το θέατρο του παραλόγου στη βιολογική παραγωγή έχει πολλές πράξεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ελαιοπαραγωγού από την Πελοπόννησο, ο οποίος καλλιεργεί εδώ και χρόνια βιολογικό αγρόκτημα 17 στρεμμάτων με 170 ρίζες ελιάς. Κινδυνεύει όμως να χάσει την επιδότηση επειδή φύτεψε ορισμένα νέα βιολογικά δενδρύλλια, τα οποία ως άρτι φυτεμένα κρίθηκαν μη παραγωγικά.
Σε περιπέτεια έχει μπει και ο πρόεδρος της Ενωσης Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας κ. Δημήτρης Καραμπάσης, ο οποίος είδε ένα περιφραγμένο χωράφι 10 στρεμμάτων, το οποίο δήλωνε ως ενιαίο, να εμφανίζεται σαν πέντε διαφορετικά αγροκτήματα. «Αυτό δεν έχει συμβεί μόνο σε εμένα. Στα νέα χαρτογραφικά υπόβαθρα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) πολλά ενιαία χωράφια εμφανίζονται διηρημένα. Και είναι πρόβλημα διότι εκτάσεις κάτω από στρέμμα δεν είναι επιλέξιμες. Παράλληλα, στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ενισχύσεων) οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης χρεώνονται ανάλογα με το πλήθος των αγροτεμαχίων» σημειώνει.
Και κτηνοτρόφοι με παράπονα


Μεγάλα είναι τα βάσανα και όσων ασχολούνται με τη βιολογική κτηνοτροφία. Εξαιτίας των άλυτων προβλημάτων με τις κατανομές των επιλέξιμων βοσκοτόπων, δεν έχουν δει ακόμη στο πορτοφόλι τους ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούνται. Οπως αναφέρει ο κ. Καραμπάσης, συνέβη το εξής παράδοξο: οι κτηνοτρόφοι πήραν την εξισωτική αποζημίωση (ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα) για το 2012 και ορισμένοι και για το 2013, η οποία έχει άμεση σχέση με τα ίδια βοσκοτόπια.

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το 2012, όμως οι υποχρεώσεις παραμένουν – πληρωμές κτηνιάτρων, της εταιρείας πιστοποίησης – και φυσικά το αυξημένο κόστος των βιολογικών ζωοτροφών»
επισημαίνει ο κτηνοτρόφος από την Ιερισσό κ. Δημήτρης Κόμνος.
Το 2012 υπήρξε επανεκκίνηση στην πιστοποίηση των βιολογικών ζωοτρόφων με συνέπεια να είναι δυσεύρετες και πανάκριβες, όπως σημειώνει η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας και σύμβουλος βιολογικής γεωργίας κυρία Αικατερίνη Ζωγράφου. «Φέτος το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, αλλά και πάλι οι βιολογικές ζωοτροφές είναι ακριβότερες από τις συμβατικές» τονίζει η γεωπόνος.
Παράλληλα, οι έλληνες κτηνοτρόφοι είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές ασθένειες – ευλογιά, καταρροϊκό πυρετό, οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή. «Εχασα το 40% του κοπαδιού μου και δεν αποζημιώθηκα. Δεν έχω βενζίνη για να πάω στο μαντρί ενώ μου χρωστάνε χιλιάδες ευρώ» λέει ο κ. Κόμνος.
Λάθη και εγκατάλειψη


Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση. Οι παλινωδίες των κυβερνήσεων την τελευταία τριετία μπλοκάρουν την επιχειρηματικότητα καθώς έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και δεν είναι λίγοι οι αγρότες που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις βιολογικές πρακτικές. «Από τη μία δεν μας δίνουν τις επιδοτήσεις και από την άλλη, λόγω της κρίσης, οι εταιρείες αγοράζουν το γάλα και το κρέας σε τιμή συμβατικών προϊόντων. Πόσο να αντέξουμε; Σκέφτομαι να μην ενταχθώ στο νέο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας. Δεν υπάρχουν κίνητρα» υποστηρίζει ο κ. Κόμνος.
Πάντως περισσότεροι από 100 καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση και, όπως αναφέρει ο κ. Καραμπάσης, θα διεκδικήσουν δικαστικώς διαφυγόντα κέρδη λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης για τα έτη 2012, 2013 και 2014 και αύξηση της ενίσχυσης για τους βιοκαλλιεργητές ελαιοδέντρων στα 90 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο, όπως ορίζει η νομοθεσία (σήμερα παίρνουν 41,5 ευρώ).

«Στις καταστάσεις πληρωμών τον Νοέμβριο του 2014 είχαμε 104 βιοκαλλιεργητές απορριπτόμενους και 300 άτομα με πετσοκομμένες τις ενισχύσεις του 2012. Ηταν τεράστια τα σφάλματα από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εγιναν 340 ενστάσεις και οι περισσότεροι δικαιώθηκαν, όμως χάθηκε πολύτιμος χρόνος»
επισημαίνει ο κ. Καραμπάσης.
Στη Χαλκιδική, όπως τονίζει η κυρία Ζωγράφου, οι ενστάσεις για τις αποζημιώσεις των βιοκαλλιεργητών για το έτος 2012 αφορούσαν το 25% των παραγωγών και οφείλονταν στις στρεβλώσεις του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Το κάθε έγγραφο που εμείς διαχειριστήκαμε το αλλάξαμε πάνω από δέκα φορές επειδή κάθε έλεγχος διασταύρωσης έδειχνε κάτι διαφορετικό» καταλήγει η γεωπόνος.
Πάντως, παρά τα σοβαρά προβλήματα, την τελευταία τριετία οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις δεν εγκαταλείφθηκαν από τους αγρότες, αν και περιορίστηκαν από περίπου 1.000.000 στρέμματα το 2012 σε 919.900 στρέμματα το 2014. Το πεδίο είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει τα πρώτα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, όταν οι βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις συρρικνώθηκαν από 1.706.000 στρέμματα το 2009 σε 1.213.000 το 2011.
Σημαντική μεταβολή παρατηρήθηκε στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των βιολογικών προϊόντων (χονδρέμποροι, διακινητές), οι οποίοι από 67 το 2009 έμειναν μόλις 27 το 2011.


Προς υπερτετραπλασιασμό
Με μπόνους €600 εκατ. από τη νέα ΚΑΠ

Παρά τα χρόνια προβλήματα, στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), τίθεται ως στόχος ο υπερτετραπλασιασμός των εκτάσεων εφαρμογής της βιολογικής γεωργίας. Στο νέο χρηματοδοτικό «εργαλείο» η συνεισφορά της ΕΕ θα φτάσει τα 600.875.000 ευρώ.
Οι συνολικές δαπάνες για την ενθάρρυνση νέων αγροτών στη βιολογική γεωργία υπολογίζονται στα περίπου 373 εκατ. ευρώ και για τη διατήρηση των βιολογικών εκτάσεων στα 428 εκατ. ευρώ.
Τα μέγιστα ποσά ενίσχυσης για τη μετατροπή συμβατικών καλλιεργειών σε βιολογικές, σύμφωνα με μη δεσμευτική ακόμη μελέτη υπολογισμού, ξεκινούν από 12,2 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο για τα χειμερινά σιτηρά και φτάνουν τα 90 ευρώ για τα πυρηνόκαρπα και τα επιτραπέζια σταφύλια, 84,5 για τα οινοποιήσιμα σταφύλια και 71,9 για τη σταφίδα.
Για τη διατήρηση της βιολογικής καλλιέργειας ως μέγιστο ετήσιο ύψος ενίσχυσης ανά στρέμμα προτείνονται τα 65,7 ευρώ για τα οινοποιήσιμα σταφύλια, 63,6 για σταφίδα, 60 ευρώ για αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, 57,4 ευρώ για τριφύλλι κ.ά. Για τη διατήρηση της βιολογικής κτηνοτροφίας προτείνονται τα 24,7 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο για τα αιγοπρόβατα, 28 ευρώ για τα βοοειδή (κρεατοπαραγωγή) και 34,7 ευρώ για τα βοοειδή με γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk