Βαγγ. Αποστόλου: Αυξημένη κατά 25% ενίσχυση στους νέους αγρότες

«Σημείο αναφοράς» θα είναι οι νέοι αγρότες για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Απόστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) περιλαμβάνει ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων αγροτών για δράσεις που, μεταξύ άλλων, έχουν σχέση με την κατάρτιση, τις ομάδες παραγωγών κ.ά.

«Σημείο αναφοράς» θα είναι οι νέοι αγρότες για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Απόστόλου, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) περιλαμβάνει ειδικά μέτρα ενίσχυσης των νέων αγροτών για δράσεις που, μεταξύ άλλων, έχουν σχέση με την κατάρτιση, τις ομάδες παραγωγών κ.ά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αποστόλου τα ποσοστά ενίσχυσης για τους νεοεισερχόμενους στην αγροτική παραγωγή θα είναι αυξημένα έως και 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Πάντως, ο κ. Αποστόλου παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τους Νέους Αγρότες που πρέπει να λυθεί, καθώς δικαιούνται ενίσχυσης μόνο όσοι είχαν γεωργική δραστηριότητα το 2013 (έτος αναφοράς).
Αρχές του 2016 οι νέες προσκλήσεις

Το Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο υποβλήθηκε για δεύτερη φορά το φετινό Φθινόπωρο για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο υπουργός εγκρίνεται σήμερα Πέμπτη, οπότε αναμένεται οι προσκλήσεις να «ξεκλειδώσουν» στις αρχές του 2016. Τα κοινοτικά κονδύλια για την επταετία είναι 4,7 δις ευρώ, ενώ η συνολική επενδυτική δαπάνη φτάνει τα 6 δις ευρώ.
Σχετικά με το προηγούμενο πρόγραμμα (2007 – 2013), ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι, η απορροφητικότητα ήταν πολύ χαμηλή, γι΄ αυτό η Ελλάδα μαζί με άλλες 13 χώρες είχαν ζητήσει εξάμηνη παράταση, πρόταση που απορρίφθηκε από την Κομισιόν. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε «αυξήσαμε την απορροφητικότητα, κυρίως μέσα από την αύξηση στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης. Τελικά τα ποσά που χάθηκαν υπολογίζεται ότι είναι λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ».
Όσον αφορά τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια για τις βοσκήσιμες γαίες (τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου να κατανεμηθούν οι επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους), όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου ολοκληρώθηκαν. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, η Κομισιόν, μετά τον έλεγχο του περασμένου Οκτωβρίου για τα δικαιώματα, για πρώτη φορά η χώρα δεν υπέστη δημοσιονομική διόρθωση.
Σχετικά με τις πληρωμές των επιδοτήσεων, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (οργανισμός πληρωμών των κοινοτικών ενισχύσεων ) κ. Αντώνης Μωυσίδης επεσήμανε ότι, έγινε το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης. Ο παραγωγός έλαβε το 54% του συνόλου των ενισχύσεων. Το υπόλοιπο 46% θα το εισπράξει όπως υπολογίζεται έως τον Φεβρουάριο με την καταβολή του «πρασινίσματος» και των ειδικών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενιαία αίτηση ενίσχυσης υπέβαλλαν συνολικά 718.000 παραγωγοί. Από αυτούς που υπέβαλαν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης, για το 94,2%, δηλαδή για 676.000 παραγωγούς, εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ). Το υπόλοιπο ποσοστό (5,8%) αφορά αιτήσεις παραγωγών οι οποίοι:
– είτε κρίθηκαν ως μη ενεργοί γεωργοί (0,8%),
– είτε δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων (2,9%),
– είτε κρίθηκαν, για διάφορες αιτίες, μη δικαιούχοι ΔΒΕ με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο (2,7%).
Από το σύνολο των 676.000 παραγωγών για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης, πιστώθηκε τη Δευτέρα το 90% της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των 564.000 παραγωγών.
Από τους υπόλοιπους, για περίπου 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» από το Υπουργείο Οικονομικών. Όσοι εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να τους συμπεριλάβει στην πληρωμή και θα τους ενημερώσει σχετικά με την ολοκλήρωση των ελέγχων, οπότε θα πάρουν τότε τα χρήματα που δικαιούνται.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk