Αλλαγές στη σύμβαση Gazprom – ΔΕΠΑ συζήτησε ο Σκουρλέτης στη Μόσχα

Αλλαγή στη σύμβαση Gazprom – ΔΕΠΑ ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης από τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάντερ Νόβακ.

Αλλαγή στη σύμβαση Gazprom – ΔΕΠΑ ζήτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης από τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάντερ Νόβακ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για την Ελλάδα, οι οποίες θα συνδέονται με αυτές των ευρωπαϊκών κόμβων συναλλαγών.
Ειδικότερα, από την ελληνική πλευρά εκτιμήθηκε ότι η αναθεώρηση του υφιστάμενου τύπου προμήθειας με την Gazprom και η σύνδεσή του δομικά με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων μπορεί άμεσα να εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα της τιμής προμήθειας της Ελλάδας.
Περαιτέρω, στις επαφές που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στη Μόσχα συζητήθηκε ο μηδενισμός ή τουλάχιστον η δραστική απομείωση του οφειλόμενου ποσού στην Gazprom Export, σε εφαρμογή της ρήτρας «Take or Pay» για το έτος 2014 (είχε ζητηθεί και από τον πρώην υπουργό Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη) καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει τις συμφωνημένες ποσότητες. Επίσης, η συζήτηση εστίασε και στη μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων για τα έτη 2015 και 2016, με αντίστοιχη μετακύλιση των ποσοτήτων που υπολείπονται στις συμβατικές ποσότητες της δεκαετίας 2017 – 2026.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την παραμονή του στη Ρωσία είχε συνομιλίες και με άλλους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και με ανώτατα στελέχη της Gazprom και της VEBCapital (θυγατρική της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας).
Όσον αφορά στον αγωγό Greek stream (την προέκταση επί ελληνικού εδάφους του Turkish stream) επιβεβαιώθηκαν οι τρέχουσες δυσκολίες για την εξέλιξή του, λόγω της έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας – Τουρκίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά, το έργο δεν έχει ακυρωθεί
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα ενεργειακά ζητήματα θα συνεχιστούν μέσα και από το έργο της κοινής Επιτροπής που έχει συσταθεί προκειμένου να εξετάσει και εκκρεμότητες χρόνων.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Νόβακ προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να συμμετάσχει στην εικοστή επέτειο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου 2016.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk