Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Χρειάζονται υποδομές φιλοξενίας στην Ειδομένη

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης, μίλησε στο ΒΗΜΑ FM, για τις προσφυγικές ροές στην Ειδομένη

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, Βασίλης Καρύδης, μίλησε στους Βασιλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο, για τις προσφυγικές ροές στην Ειδομένη.
{{{ audio1 }}}

Για τις προσφυγικές ροές στην Ειδομένη

«Όταν πήγαμε εμείς, η κατάσταση ήταν αρκετά ομαλοποιημένη. Στη δική μας πλευρά κυρίως ήταν η Ύπατη Αρμοστεία, ο ΔΟΜ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, εθελοντές και το διαχειρίζονταν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Η ροή υπήρχε, ο συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών, έστω και άτυπα. Αντιλαμβάνεστε ότι πολλά πράγματα γίνονται άτυπα. Θυμίζω ότι η Ειδομένη δεν είναι επίσημο σημείο εισόδου. Υπάρχει μια σειρά εμπλοκές, όπου μόνο η καλή πίστη μπορεί να δώσει λύσεις. Το πρόβλημα πρέπει σε δύο επίπεδα ταυτόχρονα να προσεγγίζεται. Ένα είναι να μην υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στην ομαλή ροή, λίγο-πολύ, ας πούμε. Να μην κλείσει αυτό που λέμε βαλκανικός διάδρομος-πάση θυσία. Μιλάω για τη δίοδο, έστω με αυτούς τους περιορισμούς. Δηλαδή αν το εννοούν οι Σκοπιανοί ότι εν πάση περιπτώσει, παρότι είναι απαράδεκτο, δεν μπορείς στη βάση εθνικότητας να αποκλείεις την δυνατότητα υποβολής ασύλου που είναι ατομικό δικαίωμα, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση. Αν εννοούν ότι έστω, στη βάση αυτών των εθνικοτήτων, δεν θα δημιουργήσουν περαιτέρω προσκόμματα, δεν είναι δραματική η κατάσταση εντέλει, στον βαθμό που εισερχόμενοι από τα νησιά, μέχρι τώρα τουλάχιστον κατά 90 %, ανήκουν σε αυτές τις εθνικές ομάδες. Δηλαδή για ένα μικρό αριθμό τελικά δημιουργείται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα, τουλάχιστον από την εικόνα που ‘χω εγώ. Προφανώς ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής γίνεται από αυτό τον όποιο μικρό αριθμό διαμαρτύρεται και δικαίως από την πλευρά τους, ότι και η Ειδομένη δεν έχει υποδομές διανυκτερεύσεων για τέτοια πράγματα. Δηλαδή η δυνατότητα της Ειδομένης είναι 1.500 άντε 1.700 με πίεση άτομα ταυτόχρονα για να γίνει διαχειρίσιμο το πέρασμά τους. Κατά μέσο όρο ήταν 3 με 4 χιλιάδες άτομα (η καθημερινή προσέλευση στο σημείο) σε ένα 24ωρο. Υπήρξαν περιπτώσεις, π.χ. μετά την απεργία της ΠΝΟ, που πέρασαν 10 χιλιάδες με κόπο, με πραγματικό ζήλο και διαθεσιμότητα εκεί οι οργανώσεις και το διαχειρίστηκαν ακόμα και το νούμερο των 10 χιλιάδων. Η προϋπόθεση όμως η κρίσιμη είναι να διατηρείται η ροή και να υπάρχει συνεννόηση με την άλλη πλευρά. Επομένως, πράγματι πρέπει να διευρυνθούν οι δυνατότητες κάπως μεγαλύτερης, μέχρι να βρεθούν κάποιες λύσεις, σε αριθμούς φιλοξενίας εκεί παραμενόντων ανθρώπων. Έχω την εντύπωση ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης και οι γύρω δήμοι προσπαθούν να συντονιστούν σε μια τέτοια λογική διασποράς, δηλαδή όσων καθηλώνονται και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν σε κεντρικό επίπεδο τα θέματα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk