Είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα αφού τρώγεται ωμό, πίνεται ο χυμός του, χρησιμοποιείται σε κάθε είδους γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, γιαούρτια ακόμη και σε πίτσες! Ο ανανάς μπήκε στο μικροσκόπιο ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ιλινόι οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα του.

Ο μηχανισμός

Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Genetics» οι ερευνητές μελετούν τώρα το DNA του ανανά για να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό που τον κάνει ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά και τον μηχανισμό φωτοσύνθεσης που έχει ο οποίος έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Ενα μηχανισμό που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί 20%-80% λιγότερο νερό για να αναπτυχθεί από τα περισσότερα φυτά για αυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε άγονες περιοχές. Ο ανανάς «εξημερώθηκε» πριν από περίπου έξι χιλιάδες έτη σε περιοχές που βρίσκονται σήμερα η νοτιοδυτική Βραζιλία και η ανατολική Παραγουάη. Καλλιεργείται σε περισσότερες από 80 τροπικές και υποτροπικές χώρες του πλανήτη και είναι το δεύτερο σε παραγωγή τροπικό φρούτο μετά την μπανάνα. Ο ετήσιος τζίρος της βιομηχανίας ανανά υπολογίζεται σε 8 δισ. δολάρια.