Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο των θεσμών προκειμένου, εφόσον εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι αύριο, Τρίτη, και να ψηφιστεί από τη Βουλή την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Το απόγευμα οι συζητήσεις με το κουρτέτο διεκόπησαν για λίγο προκειμένου Σταθάκης και Τσακαλώτος να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να κλείσουν όσα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Εξερχόμενος του Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πάει πίσω από την συμφωνία των Βρυξελλών.
«Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία» είπε ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι αύριο το πρωί, είπε «δεν ξέρω αν θα είναι αύριο το πρωι, αλλά σύντομα, θα είναι σύντομα».
Ερωτηθείς αν η συμφωνία θα είναι ψηφισμένη στο τέλος της εβδομάδας, είπε «θα το δούμε και αυτό, και την διαδικασία, τώρα εγώ κοιτάζω άλλα πράγματα, η διαπραγμάτευση πως θα πάει μετά στην Βουλή και με ποια διαδικασία, θα το δούμε».
Αναφορικά με τις δηλώσεις από την Γερμανία, ο κ. Τσακαλώτος είπε «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί για την συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν τον στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι’ αυτόν τον στόχο».
Ερωτηθείς για όσα λέγονται περί συμφωνίας-γέφυρας, είπε «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος που ήταν αυτή η συμφωνία (σ.σ των Βρυξελλών) και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».
Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών συνεχίζονται στο Χίλτον το βράδυ της Δευτέρας.
Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν θέσει ως στόχο μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 2,1% και 2,3%, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.
«Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 0% ενώ η εκτίμηση για την ύφεση είναι μεταξύ 2,1% και 2,3%, εάν δεν αλλάξει τίποτα μέχρι την τελική συμφωνία», είπε ο αξιωματούχος. Πρόσθεσε δε ότι η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης για τους αγρότες θα γίνει σε δύο δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων να πραγματοποιηθεί στην επόμενη αξιολόγηση του νέου προγράμματος
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν πάνω στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα- το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δις ευρώ, και τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση – μαμούθ του νέου προγράμματος που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι 25 δις ευρώ.
Τα δύσκολα σημεία του προγράμματος απαίτησαν πολύωρες συσκέψεις το Σαββακοκύριακο, η χθεσινή διήρκεσε 12 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 3.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ελπίζεται ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί σήμερα ή το πολύ αύριο το πρωί ώστε την Τετάρτη να εισαχθεί για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και όλα να έχουν τελειώσει πριν συνεδριάσει το Eurogroup την Παρασκευή.
Η σπουδή του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει άρον άρον τη συμφωνία σε συνδυασμό με την έντονη δραστηριότητα της Αριστερής Πλατφόρμας που αρνείται να την ψηφίσει και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ υποδαυλίζουν τα σενάρια εκλογών εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Τα τελευταία «αγκάθια»
Τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:
- Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.
Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.
- Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
- Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
- Στο πεδίο των εργασιακών, όπου παρότι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος έχει συμφωνηθεί να συζητηθούν το φθινόπωρο, οι δανειστές επιμένουν το εξάμηνο της μετενέργειας να επανέλθει άμεσα στο τρίμηνο.
Νομοσχέδιο σε δύο άρθρα
Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.
Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις.