Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τη Δευτέρα, και για μία εβδομάδα, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, κι έτσι οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το κόστος των εξετάσεων και έπειτα θα διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον Οργανισμό.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ο Οργανισμός, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, «βρίσκεται σε πλήρη διάλυση», αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι τους ασθενείς όσο και απέναντι στους ιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα.
«Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισ. ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι γιατροί, λόγω των capital controls οι προμηθευτές τους απαιτούν άμεσα την πληρωμή των αναλώσιμων, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα «είναι σχεδόν αδύνατη με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ».
Τα αιτήματα της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι η άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης με τον Οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου «να συζητήσουμε από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, οφείλουν να γυρίσουν από τις παραλίες, να δώσουν προτεραιότητα στη διακυβέρνηση της χώρας -και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-, να δώσουν άμεσες λύσεις σε έναν από τους πιο ευαίσθητους τομείς. Ειδάλλως τα χειρότερα είναι μπροστά» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα υγείας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας με αφορμή την επίσχεση εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το σύστημα υγείας στη χώρα καταρρέει, ότι χιλιάδες επαγγελματίες οδηγούνται στα όρια του λουκέτου και ότι ασφαλισμένοι καθώς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατούν να λάβουν τα στοιχειώδη.
Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για «κραχ» στον ΕΟΠΥΥ, καθώς τόνισε ότι με συνολικό έλλειμμα που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ και με την απόδοση των εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία να υστερεί από την αρχή του έτους κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, οι υποχρεώσεις του οργανισμού προς τους παρόχους υγείας γιγαντώνονται αφού η συγκέντρωση των ποσών για την εξόφληση νοσοκομείων, ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων, γιατρών και φαρμακείων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και γίνεται πια σε δόσεις.