Εναν εντυπωσιακό ρομποτικό σαμουράι, ικανό να μιμείται με ακρίβεια τις κινήσεις του ιάπωνα φημισμένου δασκάλου Ισάο Μάκι, δημιούργησε η εταιρεία Yaskawa Electric Company.

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών λειτουργίας της εταιρείας, οι ειδικοί «εκπαίδευσαν» ένα ρομπότ τύπου Motorman ΜΗ24 ώστε να χειρίζεται με μαεστρία ένα σπαθί κατάνα.

Απέναντί του βρισκόταν ο ίδιος ο Μάκι, κάτοχος αρκετών βραβείων Γκίνες για τη δεξιοτεχνία και την ταχύτητά του στο σπαθί των σαμουράι. Τελευταίο του ρεκόρ η κοπή μιας σφαίρας με μέγεθος κουκουτσιού στον αέρα.
Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση το ρομπότ τεμάχισε, μεταξύ άλλων, ντελικάτα ροδοπέταλα στον αέρα, όπως επίσης και έξι πορτοκάλια με μια κίνηση, ως σύγχρονος fruit ninja.
Συγκρίνοντας κινήσεις και επιδόσεις του δασκάλου του σπαθιού και του ρομπότ, φάνηκε ότι το δεύτερο κινούνταν σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς από τον πρώτο, χωρίς ωστόσο να κουράζεται ή να… ιδρώνει.
Η τεχνική Iaijutsu, επάνω στην οποία βασίστηκε το όλο πρότζεκτ, αποτελεί την τέχνη των αστραπιαίων κινήσεων ενός σαμουράι και της δυνατότητας να σκοτώσει με μια μαχαιριά. Για την εκπαίδευση του ρομπότ χρησιμοποιήθηκαν κάμερες ανίχνευσης κίνησης για την τρισδιάστατη ανάλυση της τεχνικής του Μάκι.
Πού πάρκαρα χθες;
Εχει τύχει σε όλους: παρκάρουμε κάπου και μετά από μερικές ώρες ή μέρες αδυνατούμε να θυμηθούμε πού αφήσαμε το αυτοκίνητό μας. Τη λύση έρχεται να δώσει το Automatic Parked Car Finder. Ενα γκάτζετ το οποίο τοποθετείται στον αναπτήρα του οχήματος και με τη βοήθεια Bluetooth επικοινωνεί με συσκευές iOS.
Ετσι, χάρη στο συνοδευτικό app, ο κάτοχός του είναι σε θέση να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού έχει παρκάρει. Σύμφωνα με τo διαδικτυακό κατάστημα Hammacher Schlemmer –από όπου και διατίθεται προς περίπου 44 ευρώ –η συσκευή για… ξεχασιάρηδες θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα σε γιγάντιους χώρους στάθμευσης, π.χ. μέσα σε εμπορικά κέντρα ή αεροδρόμια.
Το Automatic Parked Car Finder αντλεί ενέργεια από την μπαταρία του οχήματος και δημιουργεί μια ψηφιακή «καρφίτσα» στον χάρτη δείχνοντας τη θέση του παρκαρισμένου αυτοκινήτου όσο η μηχανή είναι σβηστή. Επιπλέον, συνοδεύεται από θύρα USB για τη φόρτιση κινητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών ενόσω το όχημα βρίσκεται εν κινήσει.
Αστραπιαία πίτσα για τον δρόμο
Ονομάζεται Roccbox και σύμφωνα με τους επινοητές του είναι ο πρώτος φορητός ξυλόφουρνος στον κόσμο, ικανός να αναπτύσσει θερμοκρασίες της τάξεως των 500 βαθμών Κελσίου σε μόλις 10 λεπτά –γεγονός που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια ξεροψημένη πίτσα μέσα σε μόλις 90 δευτερόλεπτα!
Ο βάρους 16 κιλών φορητός ξυλόφουρνος, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Gozney, λειτουργεί με τρεις τρόπους: ανακλώντας τη θερμότητα, μέσω θερμικής μεταγωγής, ή μέσω αγώγιμης θερμότητας. Στο εσωτερικό, η πέτρα ψησίματος στο κάτω μέρος είναι ιδανική για το ψήσιμο πίτσας και άλλων φαγητών, ενώ σημαντικό ρόλο ως προς την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας παίζει και ο σχεδιασμός της καμάρας του Roccbox. Για ασφάλεια κατά των εγκαυμάτων, ο φούρνος διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα σιλικόνης.
Ο ξυλόφουρνος για τον… δρόμο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο στην «καυτή» τιμή των 350 στερλινών –δηλαδή περίπου 490 ευρώ.
Η ιδέα για τον φορητό ξυλόφουρνο γεννήθηκε το 2009. «Το Roccbox είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό φούρνο, είναι τρόπος ζωής» έσπευσε να σχολιάσει ο επινοητής του, Τομ Γκόζνι.
Λάμπα… ετών 37
Μια λάμπα με διάρκεια ζωής 37 ετών δημιούργησε ο γιος του διάσημου εφευρέτη σερ Τζέιμς Ντάισον, Τζέικ. Η λάμπα γραφείου CSYS χρησιμοποιεί τεχνολογία Heat Pipe, με στόχο την απομάκρυνση της θερμότητας από τις φωτοδιόδους (LED) προστατεύοντάς τες έτσι από τη φθορά με την πάροδο του καιρού.
Η έμπνευση του νεότερου Ντάισον ήρθε το 2006 έπειτα από προσωπική του απογοήτευση για τη μικρή διάρκεια ζωής των LED. O ίδιος αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα αναπτύσσοντας μια λάμπα που θα ανάβει για μια ζωή. Το μυστικό, όπως αποκαλύπτει ο Τζέικ Ντάισον, κρύβεται στα επίπεδα της θερμοκρασίας του λαμπτήρα. «Οταν λειτουργεί σε θερμοκρασία 55 βαθμών Κελσίου, η ποιότητά του διατηρείται και η διάρκεια ζωής του μπορεί να αγγίξει ακόμη και μια τετρακονταετία» εξηγεί.
Χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό της η λάμπα CSYS –υπό μορφήν «δαγκάνας» και τιμή στα 557 ευρώ, και υπό μορφήν φωτιστικού στα 836 ευρώ –υπόσχεται ακούραστη λειτουργία για 37 χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ