Στη σκληρή γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινήθηκε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ενώ ιδιαίτερα επιθετικοί ήταν οι περισσότεροι κεντροδεξιοί ηγέτες.
Στη σύναξη των ευρωπαίων κεντροδεξιών ηγετών, μεταξύ των οποίων ήταν και αρκετοί Πρωθυπουργοί, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, επισημαίνοντάς τους ότι ημεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, θέλει τη χώρα αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και του Ευρώ και πως ανεξάρτητα από τα κραυγαλέα λάθη της σημερινής κυβέρνησης, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων, με αλληλεγγύη, γιατί οι Έλληνες έχουμε πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα εκνευρισμένη για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών και παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση.
Η κυρία Μέρκελ στην τοποθέτησή της, ήταν απόλυτη και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία και δεν δίνει η ίδια κανένα περιθώριο για μετά την 30ηΙουνίου, ενώ η γερμανική γραμμή _κοινή και με τοSPDπου ηγείται ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγμαρ Γκάμπριελ_ είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Επίσης η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί «να την εκβιάσει» η Ελλάδα.
Στη Σύνοδο του ΕΛΚ καταγράφηκε για πρώτη φορά τόσο έντονη η συμμαχία των Πρωθυπουργών της Πορτογαλίας Πέδρος Πάσος Κοέλο και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, οι οποίοι ήταν πολύ σκληροί για την Ελλάδα. Οι δυο Πρωθυπουργοί που έχουν εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, ήταν στην γραμμή ότι δεν μπορεί να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα από αυτή που έλαβαν οι δυο χώρες.
Η αίσθηση που υπήρχε στη Σύνοδο του ΕΛΚ ήταν ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν υπήρξε θετικό σημάδι ότι θα υπάρξει σε αυτή αναφορά για το χρέος, όπως αναμένει η ελληνική κυβέρνηση.
Στη Σύνοδο δεν έγιναν υποδείξεις ή συστάσεις στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει τη συμφωνία, αν και με έμμεσο τρόπο ειπώθηκε ότι το προϊόν της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Ελλάδας. Ο τέως Πρωθυπουργός φέρεται να ήταν συναινετικός, αλλά στη γραμμή πως πριν αποφασισθεί η όποια στάση της ΝΔ, πρέπει να δει και να αναλύσει τη συμφωνία, ενώ θα πρέπει να δοθεί βάρος στα θετικά σημεία της κυρίως.
Ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε, αν και ζήτησε από τους παριστάμενους να στηριχθεί η Ελλάδα και τους διεμήνυσε πως το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο, ενώ ήδη αξιολογείται και η δημόσια δήλωσή του, που ενδεχομένως να δείχνει και τη στάση της ΝΔ, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα ανάμεσα σε μια πολύ κακή συμφωνία και μια χρεοκοπία ανεξέλεγκτη.