«Η χρηματοδοτική πίεση είναι μεγάλη»

Στην επίσημη παραδοχή ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, συνολικού ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να καλυφθούν προέβη την Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση.

Στην επίσημη παραδοχή ότι οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου, συνολικού ύψους άνω των 11 δισ. ευρώ, δεν μπορούν να καλυφθούν προέβη την Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση.
Ανακοίνωσε έτσι επισήμως ότι η συζήτηση για την επιζητούμενη συμφωνία Αθήνας-δανειστών περιλαμβάνει υπό μορφήν αιτήματος και την αναδιάρθρωση του χρέους. Θα πρόκειται όμως στην ουσία για το δεύτερο σκέλος της υπό συζήτηση συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση άμεσης προώθησης και εφαρμογής ενός πακέτου μέτρων ύψους 5 δισ. για την διετία 2015-16.
Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση δήλωνε την Δευτέρα, αφενός, αισιόδοξη για την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας και πάντως εντός του Μαΐου και, αφετέρου ότι δεν έχει γνώση για την πρόταση περί συμφωνίας εκ μέρους της Επιτροπής, την οποία αποκάλυψε το www.tovima.gr την Δευτέρα.
«Δεν θυμηθήκαμε τώρα, που καλοκαίριασε και έρχεται Ιούλιος και Αύγουστος, τι άλλο έχουμε να κάνουμε και έρχονται και δύο πολύ μεγάλα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ξαφνικά αγχωθήκαμε. Έχουν τεθεί, αυτά τα ζητήματα. Είναι εν γνώσει των θεσμών και των εταίρων , προφανώς, και της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ υψηλά τα ομόλογα που λήγουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Η χρηματοδοτική πίεση είναι μεγάλη», ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβρ. Σακελλαρίδης το μεσημέρι της Δευτέρας και συμπλήρωσε: «Επομένως, έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα της ρευστότητας, όχι τώρα για πρώτη φορά, όχι την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά εδώ και αρκετούς μήνες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι στην ελληνική κυβέρνηση ήταν γνωστά τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας ήδη προτού προκυρηχθούν οι εκλογές και προσέθεσε – αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα του χρέους όχι απλώς τίθεται, αλλά αποτελεί και ένα από τα αγκάθια της συμφωνίας: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουμε ματώσει ως ελληνική οικονομία για να αποπληρώσουμε και να είμαστε συνεπείς. Όπως, επίσης, γνωρίζετε ότι για να λυθεί αυτό το χρηματοδοτικό ζήτημα χρειάζεται συμφωνία δύο μερών. Δεν χρειάζεται μόνο να το ζητάμε. Χρειάζεται και κάποιος να συμφωνήσει μαζί μας, έτσι ώστε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα».
Με βάση αυτά, η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικώς ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι θέτουν το ζήτημα του χρέους στο πλαίσιο τις επιδιωκώμενης συμφωνίας-πακέτου, με προφανή στόχο να έχει ένα αντιστάθμισμα για τα εισπρακτικά μέτρα τα οποία μόνον για την προσεχή διετία ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνονται στο κείμενο – πρόταση της Επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα του Βήματος.
Πάντως, σε ανεπίσημα σχόλια αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν διέψευδαν τις πληροφορίες του Βήμτατος, παρά περιορίζονταν να δηλώσουν άγνοια για το κείμενο της Επιτροπής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk