Πραξικόπημα του Στρατού στο Μπουρούντι

Ανώτατος αξιωματικός του Μπουρούντι ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε τον Πιερ Νκουρουνζίζα από τη θέση του προέδρου της χώρας, επειδή η επιδίωξή του για μια τρίτη θητεία παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε διεργασίες για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης. «Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα αστείο, όχι για ένα πραξικόπημα» δήλωσε συνεργάτης του προέδρου.

Ανώτατος αξιωματικός του Μπουρούντι ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε τον Πιερ Νκουρουνζίζα από τη θέση του προέδρου της χώρας, επειδή η επιδίωξή του για μια τρίτη θητεία παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε διεργασίες για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Το γραφείο του προέδρου απέρριψε τη δήλωση του υποστρατήγου Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ, τον οποίο ο Νκουρουνζίζα είχε παύσει τον Φεβρουάριο από τη θέση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Θεωρούμε πως πρόκειται για ένα αστείο, όχι για ένα πραξικόπημα» δήλωσε στο Reuters ο συνεργάτης του προέδρου Βίλι Νιγιαμίτουε.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση πλήθη ανθρώπων βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Μπουρούντι επευφημώντας και τραγουδώντας ενώ στρατιώτες περικύκλωσαν το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Ο Νιγιομπαρέ έκανε τη δήλωσή του σε δημοσιογράφους από στρατόπεδο στην πρωτεύουσα Μπουζουμπούρα, την ώρα που ο πρόεδρος βρισκόταν εκτός της χώρας για μια αφρικανική σύνοδο κορυφής με θέμα την κρίση στη χώρα του.

Ο Νιγιομπαρέ, ο οποίος είχε επίσης διατελέσει πρεσβευτής στην Κένυα, περιστοιχιζόταν από άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας, περιλαμβανομένου ενός πρώην υπουργού Άμυνας.

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξέσπασαν οι ταραχές στη χώρα της κεντρικής Αφρικής, πριν από δύο εβδομάδες.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν πως η επιδίωξη του Νκουρουνζίζα για άλλη μια πενταετή προεδρική θητεία παραβιάζει το όριο των δύο θητειών που προβλέπεται από το σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία της Αρούσα, με την οποία τερματίσθηκε ο εμφύλιος πόλεμος το 2005, στη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 300.000 άνθρωποι.

Το νοτιοαφρικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην Πρετόρια ανακοίνωσε πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στο Μπουρούντι, αλλά δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί αν πρόκειται για ένα πραξικόπημα.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk