Μαξίμου: Ζητούμενο η χαλάρωση από την ΕΚΤ

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Δραγασάκης είχε αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα και αργότερα ακολούθησε ο κ. Σταθάκης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν στο Eurogroup της Δευτέρας ένα θετικό σήμα αναγνώρισης της προόδου και υπενθυμίζουν το ζήτημα της ρευστότητας.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, πως από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχει λάβει ρευστότητα. Προσθέτουν δε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι υπάρχει μια αισιοδοξία από την κυβέρνηση αλλά και μια ανησυχία για το ότι πρέπει να υπάρξει συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη.

Ως προς αυτό παραπέμπουν στις σχετικές αναφορές που έκανε ο πρωθυπουργός το πρωί στη Βουλή κατά την «Ώρα του Πρωθυπουργού», όπως, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης και ότι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά την Δημοκρατία στην χώρα που τη γεννήθηκε και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει και τις επόμενες μέρες τις επαφές που ήδη έχει με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Βαρουφάκης στην Ισπανία

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το απόγευμα της Παρασκευής βρέθηκε στην Ισπανία, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον ισπανό ομόλογό του.

«Καλύψαμε μια σειρά από ζητήματα, τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα που όλοι γνωρίζουν σε σχέση με τη ρευστότητα, τη μεσοπρόθεσμη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Και το πιο σημαντικό από όλα, τη μακροπρόθεσμη διαδικασία η οποία θα φέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μέσα από μια διαδικασία ανάκαμψης, επενδύσεων και ουσιαστικής μεταβολής του κλίματος των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Ο κ. Luis de Guindos ήταν σαφέστατος, όπως ήμουν κι εγώ μαζί του. Είμαστε Υπουργοί Οικονομικών δύο χωρών μελών της Ευρωζώνης. Δεν συνομιλούσαμε ως πολιτικοί, συνομιλούσαμε ως Υπουργοί Οικονομικών που εκπροσωπούν το 100% του λαού και των δύο χωρών. Δύο χώρες και δύο λαοί οι οποίοι έχουν υποχρέωση απέναντι στην ιστορία τους να διαπραγματευτούν μια καλή θέση της περιφέρειας εντός μιας αναπτυσσόμενης Ευρώπης που λειτουργεί ως χώρος κοινής ευημερίας για όλους τους λαούς. »

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk