Ενώ η ανθρωπιστική κρίση έχει οδηγήσει σε μείωση των βομβαρδισμών στην Υεμένη, οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα είναι δύσκολες για την Σαουδική Αραβία.
Η σταθεροποίηση της κατάστασης στην φτωχή, γειτονική χώρα, και η πρωτοβουλία κινήσεων εναντίον του Ιράν είναι δύο στόχοι, που το Ριάντ θα πασχίσει να φέρει σε πέρας.
Η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει την Υεμένη επί τέσσερις εβδομάδες, αλλά δεν έχει καταφέρει να επιβάλει την επιρροή της στον εμπόλεμο γείτονά της.
Καθώς το Βασίλειο των Σαούντ μειώνει τις επιθέσεις στην εκστρατεία κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν στην Υεμένη, το Ριάντ θα πρέπει να εξαντλήσει τις διπλωματικές του ικανότητες στην προσπάθεια να οργανώσει ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ελίτ της Υεμένης.
Οι βόμβες έχουν αποτρέψει την πλήρη κατάληψη του Αντεν, του κύριου λιμανιού, από τους αντάρτες Χούτι, αλλά δεν έχουν ακόμη ανατρέψει τα στρατιωτικά κέρδη τους στους τελευταίους μήνες, όταν κατέλαβαν την πρωτεύουσα, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα στρατεύματα που είναι πιστά στον πρώην ηγέτη Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, και αναδείχθηκαν σε πιο ισχυρή δύναμη της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία λέει ότι έχει σταματήσει την κύρια αεροπορική εκστρατεία, αλλά θα εξακολουθήσει να βομβαρδίζει τους Χούτι και τους πιστούς του Σαλέχ αν κάνουν στρατιωτικές κινήσεις. Οι αεροπορικές επιδρομές δεν έχουν παύσει, αλλά ο ρυθμός τους έχει μειωθεί, είπε το Ριάντ.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος έχει δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες πεινασμένους και αστέγους, και έχει δώσει περισσότερο χώρο δράσης στον βραχίονα της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, που είναι εδώ και καιρό στόχος μυστικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Οι υποστηρικτές της παρέμβασης στην Υεμένη λένε ότι σηματοδοτεί την στιγμή που το Ριάντ πήρε την πρωτοβουλία μετά από χρόνια αυξανόμενης ιρανικής περιφερειακής επιρροής.

«Ηπια δύναμη» βαρέων βαρών λόγω του τεράστιου πλούτου σε πετρέλαιο, το Βασίλειο των Σαούντ ανέλαβε τώρα έναν επιθετικό ηγετικό ρόλο σε περιφερειακό πόλεμο, στον οποίο ηγείται μιας συμμαχίας σουνιτικών μουσουλμανικών χωρών εναντίον των Χούτι.

Καθώς η Ουάσιγκτον δεν είναι πρόθυμη να αναπτύξει τις δυνάμεις της στην περιοχή, οι πρίγκηπες του Ριάντ έχουν αρχίσει να ασκούν μια πιο διεκδικητική περιφερειακή πολιτική.

Αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν λιγότεροι λόγοι για θριαμβολογία στο Ριάντ από ό,τι στις αρχές της εκστρατείας των αεροπορικών επιδρομών.
Στην διάρκεια των εβδομάδων, κατέστη σαφές ότι το Πακιστάν και η Αίγυπτος, οι πολυπληθέστερες χώρες με τις μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στη συμμαχία της οποίας ηγείται η Σαουδική Αραβία, θα έχουν μόνο συμβολική συμμετοχή στην προσπάθεια.