• Αναζήτηση

Νετανιάχου: «Δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος όσο είμαι πρωθυπουργός»

«Οσο είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος». Αυτή ήταν η τελευταία προεκλογική δέσμευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μία ημέρα πριν από ανοίξουν οι κάλπες στο Ισραήλ.

«Οσο είμαι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος». Αυτή ήταν η τελευταία προεκλογική δέσμευση του Μπενιαμίν Νετανιάχου μία ημέρα πριν από ανοίξουν οι κάλπες στο Ισραήλ.

Ηταν μία ύστατη προσπάθεια του Νετανιάχου να προσελκύσει τις ψήφους της ισραηλινής Δεξιάς, καθώς μία ημέρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κεντροαριστερό συνασπισμό της Σιωνιστικής Ενωσης να προηγείται. Στο παρελθόν ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι οραματίζεται τη δημιουργία ενός αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο ίδιο ύφος, ο Νετανιάχου υποσχέθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει οικισμούς για εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να εμποδίσει τη διχοτόμηση της πόλης και την ενδεχόμενη ίδρυση της πρωτεύουσας των Παλαιστινίων στο ανατολικό τμήμα της.

«Εγώ δεν θα το επιτρέψω. Εγώ και οι φίλοι του Λικούντ (του δεξιού κόμματος του οποίου ηγείται) θα διατηρήσουμε την ενότητα της Ιερουσαλήμ στο ακέραιο. Θα συνεχίσουμε να οχυρώνουμε την Ιερουσαλήμ ώστε να μην μπορούν να τη διχοτομήσουν και να παραμείνει ενωμένη για πάντα», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορώντας ευθέως τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι είναι έτοιμοι να δεχτούν τη διχοτόμηση της πόλης.

«Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε στην Ιερουσαλήμ, να οικοδομούμε χιλιάδες νέες κατοικίες, δεν θα υποχωρήσουμε παρά τις πιέσεις που μας ασκούνται και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την αιώνια πρωτεύουσά μας», πρόσθεσε.
Για συμβολικούς λόγους ο Νετανιάχου άφησε για το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του την επίσκεψή του στο Χαρ Χόμα, έναν από τους πιο αμφισβητούμενους εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκεται πάνω στα όρια των παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στα νότια της Δυτικής Οχθης.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί παράνομους τους εποικισμούς, την οικοδόμηση κατοικιών στα κατεχόμενα ή προσαρτημένα εδάφη από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου ωστόσο συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του ανεγείροντας οικισμούς ακόμη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία θέλουν για πρωτεύουσα του κράτους τους οι Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ από την πλευρά του θεωρεί την Ιερουσαλήμ ως την ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσά του.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk