Στις δυσκολίες που συναντούν καθημερινά ασθενείς που χρήζουν άμεσης θεραπείας αναφέρθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Κώστας Λουράντος, ο οποίος κάλεσε τον Πρωθυπουργό «να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, χωρίς εκπτώσεις».

Οι φαρμακοποιοί «δεν θέλουμε την σπατάλη, θέλουμε όμως η Πολιτεία να καταλάβει ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί και η δαπάνη, ναι μεν μετριέται, αλλά δεν μπορεί να προβλεφθεί. Όπως ένας σεισμός δεν προβλέπεται, έτσι δεν μπορεί να υπολογιστεί και πόσοι άνθρωποι θα νοσήσουν και τι φάρμακα θα χρειαστούν να αγοράσουν, ώστε να βάζουμε κόκκινη γραμμή τα 2 δισ. ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Ο κ. Λουράντος ζήτησε την άμεση ανάκληση όλων των μνημονιακών μέτρων για τα φαρμακεία, με παράλληλη αύξηση του πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 και μείωση της συμμετοχής των πολιτών για την προμήθεια των φαρμάκων τους. Επίσης, ζήτησε εξορθολογισμό του καθεστώτος των εφημεριών των φαρμακείων, αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα, καθώς και τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο το οποίο δείχνει ότι υπεύθυνη για ό,τι έγινε στον φαρμακευτικό κλάδο είναι η προηγούμενη κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η ευρωπαία διαμεσολαβήτρια απαντώντας σε σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού της Αθήνας, αναφέρει σε επιστολή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Όπως προκύπτει από την επιστολή προθέσεων που αναφέρεται ανωτέρω, η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Έτσι συμφωνήθηκε προαπαιτούμενη ενέργεια, στο τεχνικό μνημόνιο συνεννόησης, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την άρση: (i) του περιορισμού του ενός φαρμακείου ανά φαρμακοποιό· (ii) κάθε γεωγραφικού περιορισμού σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων· και (iii) της προηγούμενης έγκρισης από τη νομαρχία για την εγκατάσταση φαρμακείου.

»Πρέπει να επισημανθεί ότι, όπως προκύπτει από τον πίνακα 5 του τεχνικού μνημονίου συνεννόησης, η μελέτη του ΟΟΣΑ περιελάμβανε επίσης σύσταση για την κατάργηση της απαίτησης να είναι φαρμακοποιοί οι ιδιοκτήτες φαρμακείων. Τελικά, η εν λόγω σύσταση δεν συμπεριλήφθηκε στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της 4ης επανεξέτασης του δεύτερου δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές αρχές είχαν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των συστάσεων του ΟΟΣΑ, καθώς και τον τρόπο εφαρμογής τους».

Και συνεχίζει η επιστολή: «Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ αποτέλεσε μέρος της στρατηγικής των ελληνικών αρχών για την επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, με δική τους πρωτοβουλία και σε συμφωνία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους. Οι ελληνικές αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο της άσκησης της αρμοδιότητάς τους να οργανώνουν το εθνικό σύστημα υγείας τους, όπως αυτή τους αναγνωρίζεται από το δίκαιο της ΕΕ (άρθρο 168 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν επομένως υποστηρικτικός προς τις ελληνικές αρχές στις μεταρρυθμίσεις που ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η δυνατότητα που δόθηκε στο τελευταίο μνημονιακό νομοσχέδιο να διαθέτει ένας φαρμακοποιός πολλές άδειες, δημιουργεί συνθήκες μονοπωλίου που εγκυμονεί κινδύνους γα τη δημόσια υγεία.