• Αναζήτηση
 • Αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ ζητεί η τετραμερής για την Ουκρανία

  Σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές όπου παραβιάζεται η συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν οι Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας. Κοινή διαπίστωση των τεσσάρων ηγετών ήταν ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο.

  Σε συμφωνία για την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στις περιοχές όπου παραβιάζεται η συμφωνία εκεχειρίας κατέληξαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

  Κοινή διαπίστωση των τεσσάρων ηγετών ήταν ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο.

  Όπως μεταδίδει το BBC, ο Πέτρο Ποροσένκο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση του Κιέβου να ξεκινήσει η ανάπτυξη των παρατηρητών σε δέκα περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

  Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι τέσσερις ηγέτες εξέτασαν το βαθμό της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που προβλέπει η συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου.

  «Διαπιστώθηκε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, ωστόσο η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί»» περαιτέρω, προστίθεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται:

  «Οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τον ΟΑΣΕ να διαδραματίσει πιο άμεσο ρόλο προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και (να υλοποιηθεί) η απόσυρση των βαρέων όπλων» αλλά και «να συντάσσει καθημερινά μία έκθεση για την εφαρμογή» της συμφωνίας του Μινσκ.

  Επίσης, οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «η απελευθέρωση των κρατουμένων» των δύο πλευρών «και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθούν σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού».

  Στην ανακοίνωση, τέλος, διευκρινίζεται πως αντιπρόσωποι των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών θα συναντηθούν την Παρασκευή προκειμένου «να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής του πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk