Η δέσμευση σχετικά με τις φορολογικές πολιτικές στο e-mail Βαρουφάκη να τροποποιήσει η Ελλάδα τη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων προκάλεσε έντονη ανησυχία στην αγορά.
Συλλογικές επενδύσεις είναι οι Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ), οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) και οι εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).
Οι ΑΕΔΑΚ και οι ΕΕΕΧ φορολογούνται σήμερα με ένα μικρό ποσοστό επί του ενεργητικού τους (κυμαίνεται από 0,05% έως 0,10%) και εκεί εξαντλείται η φοροδοτική τους συνεισφορά. Ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς έχουν και οι ΑΕΕΑΠ, καθώς και σε αυτές τις εταιρείες δεν φορολογούνται τα κέρδη τους. Για τις ΑΕΔΑΚ με ενεργητικό 6,5 δις. η φορολογία το 2014 δεν ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ευρώ.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου αλλά μια τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος, μάλλον θα στοχεύει στην καθαρή κερδοφορία των παραπάνω εταιρειών.
Βεβαίως, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία τα μετοχικά και ομολογιακά αμοιβαία είχαν ζημιές, όπως και οι ΕΕΕΧ, σε αντίθεση με τις εταιρείες επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία που κατέγραψαν μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων θετικά τελικά αποτέλεσματα.