Οι θάνατοι από ελονοσία μειώθηκαν σχεδόν στο μισό από το 2000 έως το 2013, ένα «καταπληκτικό επίτευγμα» της διεθνούς κοινότητας, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προειδοποίησε όμως ότι το χάος που έφερε η επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική απειλεί να ακυρώσει την πρόοδο των προηγούμενων ετών στις χώρες της περιοχής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελονοσία θεωρείται μια από τις τρεις ασθένειες με τις χειρότερες επιπτώσεις, μαζί με το AIDS και τη φυματίωση.

Στην ετήσια έκθεσή του για την ελονοσία, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το παράσιτο της ασθένειας προσέβαλε γύρω στα 198 εκατομμύρια άτομα το 2013, από τα οποία το 82% ήταν στην Αφρική.

Η θνησιμότητα της ασθένειας μειώθηκε εντυπωσιακά, κατά 47% σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά 54 στην Αφρική, στην οποία αντιστοιχεί το 90% των θανάτων από ελονοσία.

Μείωση χάρη στην οργανωμένη αντιμετώπιση

Η πρόοδος αποδίδεται στην αύξηση της χρηματοδότησης, την ευρύτερη διάθεση των διαγνωστικών τεστ και των φαρμάκων κατά της ασθένειας, καθώς και στην ευρύτερη διάθεση κουνουπιέρων καλυμμένων με εντομοκτόνα, ενός από τα σημαντικότερα όπλα κατά των κουνουπιών που μεταδίδουν την ασθένεια.

Ακόμα και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 43%, ο αριθμός νέων κρουσμάτων μειώθηκε, από τα 173 εκατομμύρια το 2000 στα 128 εκατομμύρια το 2013.

«Μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο κατά της ελονοσίας» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. «Διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία και οι άμυνές μας λειτουργούν. Πρέπει όμως να προσφέρουμε αυτά τα εργαλεία σε πολύ περισσότερο κόσμο αν θέλουμε τα οφέλη να διατηρηθούν» επισήμανε.

Η διεθνής χρηματοδότηση του αγώνα κατά της ελονοσίας τριπλασιάστηκε από το 2005 έως σήμερα, αντιστοιχεί όμως μόλις στο μισό των 5,1 δισ. δολαρίων που απαιτούνται κάθε χρόνο.

Η πρόοδος είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στη Γουιάνα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, τις χώρες που πλήττονται από την πρωτοφανή επιδημία Έμπολα. Λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσε η επιδημία πολλές κλινικές για ασθενείς με ελονοσία έχουν κλείσει και η προσέλευση ασθενών σε κέντρα εξωτερικής νοσηλείας έχουν μειωθεί δραματικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, «η διεθνής χρηματοδότηση μέσω δωρεών ενισχύεται προκειμένου να υλοποιηθεί η σύσταση για διανομή κουνουπιέρων σε όλες τις περιοχές που πλήττονται [από Έμπολα].