Ντράγκι: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό

Ένα βήμα πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση για τη διάσωση της οικονομίας της ευρωζώνης έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός είναι «υπερβολικά χαμηλός» και πρέπει άμεσα να αυξηθεί όσο χρειάζεται, αναφέρει το Reuters.

Ένα βήμα πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση για τη διάσωση της οικονομίας της ευρωζώνης έκανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός είναι «υπερβολικά χαμηλός» και πρέπει άμεσα να αυξηθεί όσο χρειάζεται, αναφέρει το Reuters.

Ο Ντράγκι είπε ότι δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσης της οικονομίας στους επόμενους μήνες και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επεκτείνει και να επιταχύνει το πρόγραμμά διοχέτευσης ρευστότητας εάν τα υπάρχοντα μέτρα αποδειχθούν ανεπαρκή.

«Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ευθύνες μας – θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες, όσο το δυνατόν συντομότερα, όπως απαιτείται για την σταθερότητα των τιμών», είπε σε ομιλία του σε ετήσιο τραπεζικό συνέδριο.

«Αν η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να το πετύχουμε ή αν υλοποιηθούν περισσότεροι κίνδυνοι ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού, θα αυξήσουμε την πίεση και θα διευρύνουμε περαιτέρω τα δίκτυα μέσω των οποίων παρεμβαίνουμε, διαφοροποιώντας αντίστοιχα το μέγεθος, το ρυθμό και τη σύνθεση της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» είπε.

Αναλυτές εκτίμησαν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται πιο κοντά σε επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της.

«Το μόνο που δεν έκανε ο Ντράγκι ήταν να ανακοινώσει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση σύντομα», είπε ο Nick Kounis, οικονομολόγος στην ABN Amro.


Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μείωσε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων

Τη νομική πράξη που προβλέπει τον περιορισμό του «κουρέματος» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που δίδονται από τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για τη χορήγηση ρευστότητας δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η νομική πράξη είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τους επιτρέπει με την ίδια ποσότητα ομολόγων (ενεχύρων) να αντλούν περισσότερα κεφάλαια από την ΕΚΤ.

Η πολυαναμενόμενη νομική πράξη, την οποία πέτυχε με προσωπικές παρεμβάσεις στον Μάριο Ντράγκι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δημοσιοποιείται σε ένα ευαίσθητο χρονικό σημείο. Αυτό διότι το κείμενο της απόφασης ξεκαθαρίζει πως η ευνοϊκή αυτή διευθέτηση θα ισχύει όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, στις 19 Νοεμβρίου 2014 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέδωσε την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/46 που τροποποιεί την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/31 σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών.

Αυτή η νομική πράξη υλοποιεί την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να αναθεωρήσει την κλίμακα περικοπών αποτίμησης που ισχύει για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως το Ελληνικό Δημόσιο λόγω της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τα ελληνικά εμπορεύσιμα χρεόγραφα από τις αρχές του 2013.

Η νομική πράξη της ΕΚΤ διευκρινίζει ότι σύμφωνα με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/ 2014/311, οι ελάχιστες απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος για τα κατώτατα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης δεν ισχύουν για εμπορεύσιμα χρεόγραφα που έχουν εκδοθεί ή είναι εγγυημένα από τις κεντρικές κυβερνήσεις κρατών μελών της ζώνης του ευρώ που συμμορφώνονται με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θεωρεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι σε συμμόρφωση με πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ως εκ τούτου, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία και πληρούν όλα τα άλλα κριτήρια επιλεξιμότητας συνιστούν αποδεκτές ασφάλειες για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος.

Υπό την οπτική της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών αγοράς για τα ελληνικά εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα για το «κούρεμα» που θα εφαρμόσει στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται σε παράρτημα της απόφασης οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να συμμορφωθούν προς την παρούσα κατευθυντήρια γραμμή από τις 15 Δεκεμβρίου 2014.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk