Στις ακτές της Καλιφόρνια έφτασε η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα

Δυόμισι χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ραδιοϊσότοπα που διέρρευσαν στον ωκεανό έφτασαν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την Καλιφόρνια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι όμως υπερβολικά χαμηλά για να απειλούν την ανθρώπινη υγεία ή τα οικοσυστήματα.

Δυόμισι χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ραδιοϊσότοπα που διέρρευσαν στον ωκεανό έφτασαν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από την Καλιφόρνια στη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Τα επίπεδα ακτινοβολίας είναι όμως υπερβολικά χαμηλά για να απειλούν την ανθρώπινη υγεία ή τα οικοσυστήματα.

Λίγο μετά το ατύχημα το Μάρτιο του 2011, η Tokyo Electric, διαχειριστής του εργοστασίου Φουκουσίμαπ-Νταΐτσι στην ανατολική Ιαπωνία, εκτίμησε ότι η διαρροή είχε φτάσει το αστρονομικό επίπεδο των 700 εκατομμυρίων becquerel -ένα μέτρο της εκπομπής ραδιενεργού ακτινοβολίας.

Στα νερά του ωκεανού λίγο έξω από το εργοστάσιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος μέτρησε επίπεδα της τάξης των 45,5 εκατομμυρίων Βq ανά κυβικό μέτρο, αρκετά υψηλά για να προκαλέσουν αναπαραγωγικά προβλήματα στα ψάρια.

Βάσει των αρχικών μετρήσεων, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα πολιτειακά υπουργεία Υγείας σε τέσσερις αμερικανικές πολιτείες -Όρεγκον, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον και Αλάσκα- προέβλεψαν ότι η ραδιενέργεια της Φουκουσίμα δεν θα απειλούσε την ανθρώπινη υγεία στη Βόρειο Αμερική.

Αραιωμένα στον ωκεανό, τα ραδιοϊσότοπα φτάνουν τώρα στις ΗΠΑ χάρη στο ρεύμα Κουροσίο που κινείται προς τα ανατολικά στον Ειρηνικό.

Ο Κεν Μπέσελερ, χημικός στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Γουντς Χολ στη Μασαχουσέτη κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για μετρήσεις σε 50 θέσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, ανέφερε ο Μπέσελερ σε συνέδριο Τοξικολογίας στις ΗΠΑ.

Τα υψηλότερα επίπεδα που μετρήθηκαν ήταν 8 Bq ανά κυβικό μέτρο νερού. Από την ποσότητα αυτή, μόνο τα 2 Bq εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε ραδιενεργό καίσιο-134 από τη Φουκουσίμα. Το ισότοπο είναι ουσιαστικά μια υπογραφή της ραδιενέργειας από το ατύχημα, δεδομένου ότι έχει ημιζωή μόλις 2 ετών και δεν παραμένει για δεκαετίες στο περιβάλλον όπως άλλα ισότοπα.

Τα υπόλοιπα 6 Βq έξω από τις αμερικανικές ακτές προέρχονται κυρίως από καίσιο-137 και στρόντιο-90. Ένα μέρος από αυτά μπορεί να προέρχεται από τη Φουκουσίμα, το υπόλοιπο όμως είναι κατάλοιπο από πυρηνικές δοκιμές στον Ειρηνικό τον περασμένο αιώνα.

Σε αυτά τα επίπεδα, η ραδιενέργεια δεν προκαλεί ανησυχία. Όπως επισημαίνει ο Μπέσελερ, το όριο που θέτει η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) για τη ραδιενέργεια στο πόσιμο νερό είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι μετρήθηκε στον Ειρηνικό, στα 7.400 Bq ανά κυβικό μέτρο,

«Ο κόσμος παίρνει παράλογες αποφάσεις όπως το να αποφεύγει να περνά χρόνο στις ακτές ή να αποδίδει τους θανάτους αστεριών στη Φουκουσίμα» λέει ο ερευνητής.

«Η έκθεση από τις οδοντιατρικές ακτινογραφίες και τις αεροπορικές πτήσεις είναι πολύ υψηλότερη από ό,τι μετρήσαμε» καθησυχάζει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk