Φόβοι νέας σύγκρουσης στο μέτωπο της Ουκρανίας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανασυντάσσονται για να αποκρούσουν πιθανή επίθεση των φιλορώσων στις ανατολικές επαρχίες. Οι αυτονομιστές έχουν λάβει ενισχύσεις, ο στρατός προετοιμάζεται για να απαντήσει, δηλώνει ο ουκρανός υπουργός Άμυνας.

Οι αυτονομιστές ενισχύουν τις θέσεις τους και γύρω από την Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά, ο έλεγχος της οποίας θα άνοιγε το δρόμο προς τη διεκδίκηση επικράτειας στη νότια Ουκρανία.

Στη σκιά των βομβαρδισμών που συντάραξαν το Ντονέτσκ, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Στέπαν Πόλτορακ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις αναδιατάσσονται για να απαντήσουν στις ενέργειες των μαχητών», προσθέτοντας ότι οι αυτονομιστές έχουν λάβει ενισχύσεις.

«Βασικό καθήκον μου είναι η προετοιμασία για στρατιωτική δράση» υπογράμμισε.

Το Κίεβο είχε ήδη κατηγορήσει τους αυτονομιστές ότι προετοιμάζονται για νέα σύγκρουση· εξοπλίζονται εκ νέου και φέρνουν «Ρώσους μισθοφόρους», αναφέρει η ουκρανική κυβέρνηση.

«Ρώσοι μισθοφόροι ενισχύσουν τις δυνάμεις [των αυτονομιστών] κοντά στη γραμμή του μετώπου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Αντρίι Λισένκο την Τρίτη, ενόσω μαίνονταν σφοδροί βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ -χωρίς να είναι σαφές ποια πλευρά άνοιξε πυρ ή ποιος ήταν ο ακριβής στόχος.

Κατά τον Αντρίι Λισένκο οι φιλορώσοι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους και γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης στα νοτιοανατολικά, ο έλεγχος της οποίας θα άνοιγε το δρόμο προς τη νότια Ουκρανία, την οποία ηγέτες της Δύσης έχουν προειδοποιήσει πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να επιχειρήσει επίσης να διεκδικήσει.

Τις τελευταίες ημέρες οι αυτονομιστές έχουν λάβει ενισχύσεις, νέα πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό, καταγγέλλει το Κίεβο. Την περασμένη Πέμπτη πέρασαν στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας φορτηγά άρματα μάχης και φορτηγά, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Τις κινήσεις στρατιωτικής φάλαγγας χωρίς διακριτικά κατέγραψαν επίσης αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ, καθώς και δημοσιογράφοι.

Η Ρωσία επιμένει να αρνείται ότι προσφέρει στρατιωτική στήριξη στους αυτονομιστές, ωστόσο το ΝΑΤΟ τονίζει ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως έχει στείλει στρατεύματα και όπλα στην ανατολική Ουκρανία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, η οποία έχει έχει οδηγήσει τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης σε επίπεδα Ψυχρού Πολέμου, έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από τα μέσα Απριλίου.