Δεκάδες εμβόλια και φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Ανάμεσά τους, εμβόλια όπως αντιγριπικά, αυτά για τον πνευμονιόκοκο και ηπατίτιδες, αντιαλλεργικά κολλύρια, αντιβιώσεις, αντιϋπερτασικά, φάρμακα για το διαβήτη, ηρεμιστικά και αντιθρομβωτικές ενέσεις.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του οργανισμού, Δημήτρη Λιντζέρη ότι «δεν υπάρχει καμιά έκτακτη ή συστηματική έλλειψη φαρμάκων». Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, έστειλε σήμερα Τετάρτη νέα επιστολή στον ΕΟΦ με πλήρη κατάλογο των ελλείψεων, ανά εταιρεία, όπως κοινοποιήθηκε από τον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ.

Οι φαρμακοποιοί επισυνάπτουν επίσης και κατάλογο ελλείψεων που καταγράφηκαν στις 11/11/2014 στα φαρμακεία όλης της χώρας.

Σύμφωνα με τον κατάλογο του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, από 1/1/2014 μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου εμφανίζονται μόνιμες ελλείψεις σε ορμονικά σκευάσματα, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντιπηκτικά, αντιδιαβητικά, φάρμακα για τη χοληστερόλη, τις αναπνευστικές παθήσεις, την επιληψία, τη νόσο Πάρκινσον, αντιβιοτικά και εμβόλια.

Δείτε τον κατάλογο με τις ελλείψεις κάνοντας κλικ εδώ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Όπως επισημαίνει, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Συλλόγου και τις προειδοποιήσεις προς την Πολιτεία, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του έτους.

Με επείγον έγγραφό τους προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, οι φαρμακοποιοί ζητούν την λήψη των απαιτούμενων μέτρων και την ενημέρωση του Συλλόγου σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως ο ελλιπής ή καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς, είναι έλλειψη», λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

«Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν έχουμε λάβει ακόμη καμιά απάντηση», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς «… οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες που προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές».