Την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ιδιότητα του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και θα συναντηθεί στις 14.00 με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια. Βασικό θέμα της συζήτησης αναμένεται να είναι η αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών.
Εν τω μεταξύ ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε στο Παρίσι στη συνεδρίαση των G6 υπουργών Εσωτερικών ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους υπουργούς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και για τη χρήση του διαδικτύου για τη ριζοσπαστικοποίηση, την προπαγάνδα και την τρομοκρατία.
Ο ευρωπαίος επίτροπος επεσήμανε για τις μεταναστευτικές ροές πως έχουμε την καλύτερη προστασία των κοινών συνόρων με τη συγκέντρωση περισσότερων πόρων και πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τις τρίτες χώρες και διέλευσης. Παράλληλα επεσήμανε πως «πρέπει να είμαστε πιο πρόθυμοι να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία αντιμετωπίζουν το βάρος της παράνομης μετανάστευσης και λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των αιτούντων άσυλο και, ταυτόχρονα, να προσφέρουμε περισσότερη αλληλεγγύη στους πληγέντες λαούς».

Επιπλέον ο κ.Αβραμόπουλος είπε πως πρέπει να πρέπει να ενημερώνουμε ανοικτά τους ευρωπαίους πολίτες σχετικά με τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός, ο φόβος και η ριζοσπαστικοποίηση.