Στην Κύπρο έφτασε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας, απέναντι στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαίωσε ότι «η αρχή της συναντίληψης και η αρχή του συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας ήταν και παραμένει αναλλοίωτη, σταθερός πυλώνας και παντός καιρού».

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι στηρίζει την απόφαση του κυπρίου Προέδρου να αναστείλει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες.

Στηρίζουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά, την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις δικοινοτικές συνομιλίες, έως ότου συντρέξουν κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Τουρκία επέλεξε πολιτική, που «δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». Παρακολουθούμε, ανέφερε, με σύνεση και νηφαλιότητα την κατάσταση και εξέφρασε την ελπίδα η τουρκική πλευρά να εργαστεί προκειμένου να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών.

Στην προσφώνηση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η χρονική στιγμή που η Τουρκία επεχείρησε να ακολουθήσει πρακτική κλιμάκωσης της έντασης.

«Η Τουρκία», είπε, «επιλέγει αυτή την ώρα να δυναμιτίσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη, που «Κύπρος και Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες εργάζονται για να οικοδομήσουν στην εύφλεκτη περιοχή μας».

Καλούμαστε σήμερα, επεσήμανε ο Αναστασιάδης να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά αυτή την πρόκληση και με πνεύμα συναίνεσης να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ο κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί τις όποιες πιέσεις για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να επιτευχθεί λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς.

Σαμαράς: Προκλητικές οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Σαφές μήνυμα στην Αγκυρα έστειλε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται για συναντήσεις με την ηγεσία της Κύπρου ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες των δύο χωρών και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι, πράγματι, προκλητικές», τόνισε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση «δεν συγκρίνεται με την εισβολή του ’74 και δεν πρέπει να δίνουμε μόνοι μας μια τέτοια εικόνα».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί έχουν βάλει πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές μας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο θα συζητηθούν επίσης οι κινήσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και κατά πόσον στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Η επίσκεψη Σαμαρά πραγματοποιείται παραμονή της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα λάβει χώρα το Σάββατο στο Κάιρο, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τον κ. Σαμαρά, τον οποίο συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Το πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά

Στις 20:30 της Πέμπτης θα παρακαθίσει σε δείπνο το οποίο παραθέτει προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Το πρωί της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Σαμαρά και Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου και στην συνέχεια θα προσφωνήσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Στο Κάιρο

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Κάιρο.

Το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ήδη συζητείται και θα τεθεί και στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχήμ Μεχλέμπ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα το επιδιώκει αλλά η Αίγυπτος ακόμη δεν έχει συμφωνήσει.

Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κάνει συνολική πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ.

«Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο.

»Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις».