Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την Παρασκευή την εκτίμησή του ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος διεξάγει αεροπορική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, επικεντρώνεται περισσότερο από όσο θα έπρεπε στην πόλη Κομπάνι της Συρίας, κοντά στα σύνορα με τη χώρα του, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να στρέψει την προσοχή του και σε άλλες περιοχές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι, διερωτήθηκε: «Γιατί στο Κομπάνι και όχι σε πόλεις όπως η Ιντλίμπ, η Χάμα ή η Χομς; […] Την ώρα μάλιστα που η ιρακινή επικράτεια ελέγχεται κατά το 40% από το Ισλαμικό Κράτος;».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο τούρκος πρόεδρος είπε: «Υπάρχουν μόνον 2.000 μαχητές στο Κομπάνι, είναι δύσκολο να καταλάβω αυτήν την προσέγγιση. Γιατί ο συνασπισμός δεν έχει αναλάβει δράση σε άλλες περιοχές;»

Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το Κομπάνι, συνεχίζονται, σε μία προσπάθεια της Δύσης να ανοίξει ο δρόμος για να περάσουν οι δυνάμεις των ιρακινών κούρδων πεσμεργκά από τη γειτονική Τουρκία.

Το Κομπάνι πολιορκείται επί 40 ημέρες και για πολλούς αναλυτές αποτελεί ένα «τεστ» για την ικανότητα του διεθνούς συνασπισμού να σταματήσει την προέλαση των τζιχαντιστών.

Οι κούρδοι μαχητές που υπερασπίζονται το Κομπάνι προσβλέπουν στην άφιξη των πεσμπεργκά. Μία εμπροσθοφυλακή, αποτελούμενη από περίπου 10 πεσμπεργκά, εισήλθε για λίγη ώρα στο Κομπάνι την Πέμπτη, προκειμένου να συμφωνήσει σε κοινή στρατηγική με τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης κουρδικής ένοπλης οργάνωσης της Συρίας, η οποία υπερασπίζεται την πόλη.

Η συνολική δύναμη των πεσμεργκά, που αποτελείται από περίπου 150 άνδρες, ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στην πόλη.

Οι κούρδοι μαχητές δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη από βαρύ οπλισμό για να αντιστρέψουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και να αντιμετωπίσουν τους βαρύτερα οπλισμένους τζιχαντιστές.

«Τις τελευταίες 15 ημέρες το Ισλαμικό Κράτος επιτίθεται, προσπαθώντας να πάρει τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος, μεταξύ άλλων και με αυτοκίνητα-βόμβες. Αλλά αντιστεκόμαστε», δήλωσε ο Ενβέρ Μουσλίμ, αξιωματούχος στην πόλη.

«Όταν περάσει η αυτοκινητοπομπή των πεσμεργκά, αεροσκάφη των ΗΠΑ θα κάνουν υπέρπτηση (σ.σ. παρέχοντάς τους αεροπορική κάλυψη εκ του σύνεγγυς)… και θα πετούν επίσης πάνω από το Κομπάνι» πρόσθεσε ο ίδιος.

Περίπου 200 άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Κομπάνι από την Τουρκία για να πάρουν μέρος στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του, τουλάχιστον 21 μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού, περιλαμβανομένου ενός Δανού τζιχαντιστή.

Η Κεντρική Διοίκηση (Central Command, ή CentCom) είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι προχώρησε σε 10 πλήγματα κοντά στην Κομπάνι από την προηγουμένη, στοχοθετώντας δύο μικρές μονάδες τζιχαντιστών, καταστρέφοντας επτά θέσεις και δύο κτίρια.