Εκκληση στη Ρωσία και στην Ουκρανία να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ύστερα από την αποτυχία των συνομιλιών της Τετάρτης να καταλήξουν σε συμφωνία, απηύθυνε, την Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο, ο οποίος συνομίλησε με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο αρκετές φορές στη διάρκεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ, δήλωσε ότι επίκειται συμφωνία με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Κάλεσε όλες τις πλευρές να μη χάσουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν μία συνεχή, αξιόπιστη και βασισμένη στην αγορά παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προσπάθειες της Ουκρανίας να ξεκινήσουν εκ νέου οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου καθώς μπαίνει ο χειμώνας απέτυχαν χθες καθώς οι διαπραγματευτές από τη ρωσική πλευρά φέρεται να ζήτησαν ισχυρότερες δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλυφθούν οι ενεργειακές προπληρωμές του Κιέβου.

Μόσχα: Εντός της ημέρας η συμφωνία για το φυσικό αέριο

Μόσχα και Κίεβο ενδέχεται να υπογράψουν εντός της Πέμπτης τη συμφωνία για το φυσικό αέριο αν ολοκληρωθούν όλα τα διαδικαστικά ζητήματα, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα επιμείνει στην προπληρωμή των μελλοντικών παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία, τις οποίες σταμάτησε τον Ιούνιο επικαλούμενη την μη καταβολή των οφειλών του Κιέβου.

«Η Ρωσία διατηρεί τη θέση της σχετικά με τις προπληρωμές. Όλες οι μελλοντικές παραδόσεις στη διάρκεια του χειμώνα θα πρέπει να πληρωθούν προκαταβολικά προτού ξεκινήσουν (οι παραδόσεις)», είπε ο Νόβακ κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης προεδρεύοντος του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ.