Από το 2010 μέχρι και το τέλος του περασμένου έτους 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι έβγαλαν με εμβάσματα (αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ) στο εξωτερικό συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 415 από τους δημοσίους υπαλλήλους που εντοπίστηκαν να έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό στη συνέχεια ζήτησαν να αποχωρήσουν και συνταξιοδοτήθηκαν.

Έκτακτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα είχαν σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.

«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της κυρίας Σαββαΐδου. Θύμισε ότι για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έστειλαν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρκτικός έλεγχος από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και σημείωσε ότι παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

Διευκρίνισε παράλληλα ότι «φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους». Επεσήμανε μάλιστα ότι «σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων».

Έλεγχος εμβασμάτων και αποχωρήσεις από το Δημόσιο

Τα ποσά είναι ιλιγγιώδη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι 5.260 υπάλληλοι, είτε οι ίδιοι είτε και με τους/τις συζύγους τους, έστειλαν σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού από το 2009 εμβάσματα αθροιστικά άνω των 100.000 ευρώ και το σύνολο των εμβασμάτων ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ.

Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκαν οι πρώτες εντολές ελέγχου περιουσιακής κατάστασης, με κριτήριο το συνολικό ύψος των εμβασμάτων και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει επιπλέον ότι από τους 5.260 υπαλλήλους οι 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

Μετά την εντολή του κ. Μητσοτάκη προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης, 415 από τους 5.260 υπαλλήλους με συνολικό ποσό αποστολής εμβασμάτων 117.000.000 ευρώ (μέσος όρος 283.000 ευρώ ανά υπάλληλο) αποχώρησαν πρόσφατα από το Δημόσιο για διάφορους λόγους.

Εκ των 415 αποχωρήσαντων οι 241 είναι ιατρικό προσωπικό ηλικίας από 42 έως 67 ετών – η μεγάλη πλειοψηφία είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Το σύνολο του ποσού που έστειλαν ανέρχεται στα 65.000.000 ευρώ.

Άλλοι 101 αποχωρήσαντες είναι πρώην εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και απέστειλαν 27.300.000 ευρώ.

Τι μπαίνει στο «μικροσκόπιο»

Η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και συγκεκριμένα εάν τα ποσά που έχουν αποσταλεί δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

Ο Μητσοτάκης είχε ζητήσει να εντοπιστούν οι επίορκοι που φυγάδευαν χρήματα.

Σε μια προσπάθεια να εντοπίσει νέα δεξαμενή επίορκων που έχουν βγάλει με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού ποσά που δεν δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εντατικοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους.

Οπως είναι γνωστό, η κυρία Σαββαΐδου, με πρόσφατη εγκύκλιό της, έχει ζητήσει πρόσθετες διευκρινίσεις για το χειρισμό των υποθέσεων φορολογουμένων που απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει τη φορολογική διοίκηση στον έλεγχο συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Ο υπουργός, από την πλευρά του, επιθυμεί να μπουν στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας δημόσιοι υπάλληλοι που φέρεται να έχουν βγάλει στο εξωτερικό μεγάλα ποσά.

Στην εγκύκλιο της κυρίας Σαββαϊδου αναφέρεται πως σε περίπτωση προσαύξησης περιουσίας που προέρχεται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, ο φορολογούμενος μπορεί να κληθεί να αποδείξει είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογείται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσεται από τον φόρο με ειδική διάταξη.

Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πάσης φύσεως χρεόγραφα (μετοχές, τοκομερίδια), καταθέσεις κτλ.