Το ρωσικό ΥΠΕΞ βλέπει στις ουκρανικές εκλογές μία «ευκαιρία ειρήνης» για τις ανατολικές επαρχίες, αλλά σημειώνει την ανησυχία της για την «ενίσχυση εθνικιστικών και σοβινιστικών» δυνάμεων.

Μια πρώτη καταμέτρηση των ψήφων έδειξε πως τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν εξασφαλίσει μια σαφή νίκη στις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες που διεξάγονται μετά τις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν νωρίτερα φέτος τον φιλορώσο ηγέτη της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Κόμματα που υποστηρίζουν μια ειρηνική επίλυση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης κέρδισαν μια πλειοψηφία. Αυτό τους δίνει μια νέα ευκαιρία να επιστρέψουν στις συναφθείσες συμφωνίες, κυρίως αυτήν του Μινσκ» ανέφερε τη Δευτέρα ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που συνήφθησαν από το Κίεβο, τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Το γεγονός ότι ανοικτά εθνικιστικές και σοβινιστικές δυνάμεις κέρδισαν σημαντική υποστήριξη και θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο δημιουργεί μια πρόσθετη απειλή ότι θα ακουστούν και πάλι εκκλήσεις … για χρήση βίας, για αιματοχυσία» πρόσθεσε ο Καράσιν τονίζοντας πως «αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».

Επιφυλακτικός ο ρωσικός τύπος για τη νίκη των φιλοδυτικών

Ο ρωσικός Τύπος είναι επιφυλακτικός αναφορικά με τη νίκη των φιλοδυτικών οι οποίοι συγκέντρωσαν περίπου το 70% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως η παρουσία στο κοινοβούλιο έξι διαφορετικών κομμάτων δεν θα συμβάλει στην εξομάλυνση της πολιτικής ζωής στη χώρα.

Ενώ έξι κόμματα πρόκειται να εκπροσωπηθούν στην Βέρχοβνα Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο), σύμφωνα με τα πρώτα μερικά αποτελέσματα, «κανένα εξ αυτών δεν θα συγκεντρώσει το ήμισυ των εδρών», διαπιστώνει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια».

Ακόμη και ο συνασπισμός του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και του Λαϊκού Μετώπου του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ, που σημείωσαν την ίδια εκλογική επίδοση (21,6%), «θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους και με τα άλλα κόμματα», συνεχίζει.

«Αυτή η ποικιλία κομμάτων είναι βέβαιο ότι θα περιπλέξει τη λήψη αποφάσεων και την υιοθέτηση σημαντικών νόμων και το κοινοβούλιο θα είναι ακόμη λιγότερο ελεγχόμενο απ’ ό,τι πριν», υπογραμμίζει η «Ιζβέστια».

Εκτός από το Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο και το Λαϊκό Μέτωπο, στο κοινοβούλιο εκλέγουν βουλευτές το Σαμοπόμιτς (10,6%) –σχηματισμός αποτελούμενος από μαχητικούς νέους και μαχητές που έχουν επιστρέψει από το μέτωπο -, ο Συνασπισμός της Αντιπολίτευσης (9,6%), το Ριζοσπαστικό Κόμμα (7,5%) του λαϊκιστή Όλεγκ Λιάσκο και το Μπατκίβστσινα της πρώην πρωθυπουργού Γιούλι Τιμοσένκο (5,8%).

Στις συνθήκες αυτές, «ο Ποροσένκο θα πρέπει να δώσει μάχη για να σχηματίσει ένα συνασπισμό», γράφει η επίσημη ρωσική εφημερίδα «Ροσιίσκαγια Γκαζέτα».

«Για τον Συνασπισμό Πέτρο Ποροσένκο, το αποτέλεσμα κάτω του 30% είναι ασφαλώς ένα σκληρό πλήγμα (…). Είναι πιθανό να μην μπορέσει να συγκεντρώσει στο κοινοβούλιο μια ελεγχόμενη και υπάκουη πλειοψηφία», εκτιμά ο ουκρανός αναλυτής Ντμίτρι Τζανγκίροφ, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η «Κομερσάντ» υπογραμμίζει πως η συμμετοχή (52%) ήταν πολύ χαμηλή για την Ουκρανία.

«Οι πολίτες δεν συνέρευσαν μαζικά στα εκλογικά τμήματα και δεν έκαναν ουρά» για να ψηφίσουν, αναφέρει η εφημερίδα.

«Ακόμη και πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο στην Ουκρανία, οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να αναρωτιούνται αν αυτό το νέο κοινοβούλιο θα λειτουργήσει για καιρό», προσθέτει η «Κομερσάντ»

Eντασης συνέχεια στο Ντονέτσκ

Στο μεταξύ, πυρά πυροβολικού ακούγονταν το πρωί της Δευτέρας στο Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, σηματοδοτώντας την επανάληψη των μαχών έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν περίπου τριάντα εκτοξεύσεις από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών Γκραντ νωρίς το πρωί στη συνοικία Πουτιλόφσκι, κοντά στο αεροδρόμιο. Στρατιωτική βάση επλήγη στην Αβντίβκα, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το σημείο, δήλωσε λίγα λεπτά αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ένας κάτοικος.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ανταρτών οι οποίοι ερωτήθηκαν σε άλλες συνοικίες του Ντονέτσκ απέναντι στις ουκρανικές θέσεις, τα πυρά πυροβολικού άρχισαν νωρίς το πρωί.