Διαψεύδουν οι Κούρδοι της Συρίας δηλώσεις του τούρκου προέδρου ότι υπάρχει συμφωνία για τη διέλευση εκατοντάδων μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην πόλη Κομπάνι.

«Έχουμε ήδη καθιερώσει επικοινωνία με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε συμφωνία, όπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν» δήλωσε ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σαλέχ Μούσλιμ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Το PYD ζητά τη δημιουργία δεύτερου μετώπου στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και όχι ενίσχυση των στρατευμάτων στο Κομπάνι.

Ο Μούσλιμ αναφερόταν στις δηλώσεις του Ερντογάν από την Εσθονία ότι «το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης ανακοίνωσε ότι δέχεται τη διέλευση 1.300 ανδρών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι ομάδες μας διαπραγματεύονται αυτήν τη στιγμή για το ποιος θα είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουν».

Ο τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι, τελικά, μόνον 150 πεσμεργκά θα διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα με προορισμό το Κομπάνι.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι 200 πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ θα περάσουν μέσω του τουρκικού εδάφους στο Κομπάνι, όπου θα ενισχύσουν τις τάξεις των σύρων κούρδων υπερασπιστών του.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι οι κούρδοι μαχητές θα είναι 150. Όπως γνωρίζετε, συμφωνήσαμε στις συνομιλίες μας με τον (πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα είναι η πρώτη μας επιλογή (για την ενίσχυση του Κομπάνι) και οι πεσμεργκά η δεύτερη» είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση είναι αντίθετη με οποιαδήποτε απευθείας βοήθεια προς τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας, την ένοπλη πτέρυγα του μεγαλύτερου κουρδικού κόμματος, αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων κατά των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, αδελφό του PKK, ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Αντίθετα, η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση στους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, προσκείμενου στην αντιπολίτευση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Ο τουρκικός στρατός σκότωσε κούρδους αντάρτες

Τούρκοι στρατιώτες σκότωσαν τρεις κούρδους αντάρτες που ανήκαν σε ομάδα που πραγματοποίησε επίθεση σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική επαρχία Καρς, δήλωσαν τουρκικές πηγές.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) πυρπόλησαν δύο οχήματα και μια καμπίνα στο εργοστάσιο στην περιοχή Καγκιζμάν, ενώ πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν στα πυρά.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν τρεις κούρδοι αντάρτες, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό των υπόλοιπων, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το επεισόδιο αυτό σημειώνεται μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην ανατολική Τουρκία, στις οποίες δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εξαιτίας της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει τους κούρδους μαχητές που υπερασπίζονται τη συριακή πόλη Κομπάνι από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.